Закъснения, закъснения, закъснения. Това е основният рефрен, която се чува

...
Закъснения, закъснения, закъснения. Това е основният рефрен, която се чува
Коментари Харесай

Билетните автомати на БДЖ също чакат… редовен кабинет

Закъснения, закъснения, закъснения. Това е главният рефрен, която се чува постоянно, когато става дума за „ БДЖ – Пътнически транспорти “. Закъсняват всеки Божи ден освен влаковете, само че и осъществяването на процедурите за публични поръчки, както и заплащанията по тях и към снабдители и така нататък

На 19 февруари „ БАНКЕРЪ “ разгласява изследване по публичната поръчка за доставка на 30 нови автомата за продажба на билети под заглавие Тогава се оказа, че с повече от 3-месечно закъснение по гарите са инсталирани 18 от 30-те създадени билетни автомата, като нито един от тях не работи!

 

Оказва се, че през днешния ден, четири месеца по-късно (и два месеца след постоянните парламентарни избори), картинката не се е трансформирала значително.

Нещо повече - към този момент наближава предварителния парламентарен вот), а пасажери и железничари не престават да се забавляват с майтапчийски мнения в жп групите във Facebook, пускайки снимки на стърчащите като монументи по гарите билетни автомати. На някои от тях от месеци се върти рекламни клипове по какъв начин да бъдат употребявани устройствата, само че информация от по кое време в действителност те ще бъдат пуснати в употреба продължава да липсва.

Затова, както и през февруари, още веднъж се опитахме да разберем какво е бъдещето на билетните автомати, закупени от „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕАД (БДЖ-ПП) с пари на данъкоплатците.

Защо намесваме и тук данъкоплатците? Ами тъй като над 80% от приходите на компанията към този момент идват не от комерсиалната й активност – транспорт на пасажери, а от директната дотация от държавния бюджет, която беше увеличена на 190 млн. лв.. На 109 млн. лева бе повишен и финансовият трансфер към сдружението, тъй че за тази година страната ще налее в

касите на БДЖ-ПП общо 299 млн. лв..

Припомняме, че публичната поръчка за доставка на 30 новопроизведени автомата за продажба на билети беше оповестена от БДЖ-ПП още преди година и половина - на 30 януари 2020 година. Процедурата - на обща стойност 595 200 лева, беше извоювана от „ Клубфербанд - ИТА “ ООД (една от най-старите и известни компании в бранша у нас) с много прилична цена - 429 750 лева, от които 65 700 лева бяха планувани за цялостно гаранционно обслужване на автоматите за период от 72 месеца.

Договорът сред БДЖ-ПП и „ Клубфербанд - ИТА “ е подписан на 10 юли 2020 година. Според клаузите му, 30-те автомата трябваше да бъдат инсталирани и да проработят до 10 ноември 2020 година. Днес обаче за билетните автомати към момента се приказва в бъдеще време. Цели 7 месеца след приключване на крайния период!

" БАНКЕРЪ “ реши да направи изследване по въпроса. Главно, тъй като в изискванията на пандемия тези 30 билетни автомата съществено понижават рисковете от заразяване на пасажери и БДЖ-служители. Още повече, че машините би трябвало да работят с безконтактни банкови карти, а не с пари в брой.

От преписка сред БДЖ-ПП и компанията реализатор излиза наяве, че

30-те автомата са създадени в контрактувания период.

С писмо от 6 ноември 2020 година, БДЖ-ПП почтено осведоми шефа на „ Клубфербанд - ИТА “, че „ заради закъснение от трети лица… нямаме подготвеност да осигурим опция за монтиране и въвеждане в употреба на създадените от Вас автомати. В тази връзка осъзнаваме невъзможността от Ваша страна да спазите заложените в Договор 183/10.07.2020 година периоди “. Разбира се, това важи и за заплащането на създадените, само че недоставени не по виновност на производителя, автомати.

Месец след приключването на периода по контракта, компанията получава лист с 16 гари, на които би трябвало да бъдат инсталирани 18 от автоматите: на 15 гари - по един, а на Централна гара - София – три. Малко по-късно се появява втори лист с гарите, нарочени за автоматизиране, а още по-късно - и трети лист. Той е много по-различен от предходните два, нищо че в тях също съответстват единствено някои от гарите.

Към момента на привършване на инспекцията - 7 юни 2021 година, компанията реализатор към този момент е доставила и инсталирала на посочените от БДЖ-ПП обекти общо 22 от 30-те контрактувани билетни автомата, заяви за " БАНКЕРЪ " шефът на „ Клубфербанд - ИТА “ доктор инж. Борислав Павлов. Предадени са и други два автомата - по един на БДЖ-ПП и на „ Информационно обслужване “ АД. Причината е, че съгласно подписания контракт „ Клубфербанд – ИТА “ е ангажирана да създаде и достави единствено " желязото ", т.е. билетни автомати като машини. А тяхното възкръсване, т.е. изработването на софтуера е предоставено на

другия държавен мастодонт - „ Информационно обслужване “ АД.

„ Нямам визия до каква степен е стигнало „ Информационно обслужване “ със софтуера за билетните автомати. Но сигурно нещо вършат, защото забелязах, че билетният автомат, който по-рано бях предал на БДЖ-ПП, лежеше раздрънкан на модули на една маса в „ Информационно обслужване “.

Ние сме предали автоматите с операционна система Windows, а от „ Информационно обслужване “ са качили Linux - най-разпространената система по сървърите на администрацията на предприятията, защото е безвъзмездна. Така че очевидно хората на „ Информационно обслужване “ към този момент работят, само че по кое време ще приключат - не знам. Практически ние сме предали 24 билетни автомата, 22 от които са инсталирани по гарите. Единият от другите два автомата сме доставили на БДЖ-ПП, които са го разглобили и са го предали на „ Информационно обслужване “ в насипно положение. А последният автомат сме доставили непосредствено на „ Информационно обслужване “.

Реално към този момент сме си получили парите за 22-та автомата по гарите, чакаме осребряване и на другите две издадени фактури. Каква ще е ориста на останалите 6 автомата, които са създадени преди осем месеца и които държа на склад - нямам никаква визия. Моето персонално чувство е, че управлението на БДЖ-ПП има интерес колкото се може по-скоро да завърши работата по стартирането на билетните автомати в употреба, само че очевидно доста неща не зависят от него “, разяснява за " БАНКЕРЪ " шефът на „ Клубфербанд – ИТА “ инж. Борислав Павлов.

Той изрази вяра, че масираните инспекции на служебното държавно управление и в БДЖ-ПП, ще ускорят работата по приключването и на тази забавена процедура, само че...

Оказва се, че с изключение на забавянето на „ Информационно обслужване “, има още няколко еднотипни аргументи за неизпълнението на периода по контракта: недоразумение

сред управленията на БДЖ-ПП и Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “,

притежател на жп гарите. Неразбории има още към автоматите на отдадената на концесия гара Пловдив, станциите на столичния „ Метрополитен “ АД и към момента тънещата в ремонт старозагорска гара.

От централния офис на БДЖ-ПП обясниха оптимистично, че за въвеждането на билетните автомати в употреба „ интензивно “ се работи и че това скоро ще бъде реалност.

„ В момента дружно с „ Информационно обслужване “ вършим демо версията на софтуера за билетоиздаващите автомати. След като стане подготвена, ще би трябвало да сертифицираме този нов канал за продажби на билети пред Национална агенция за приходите и БИМ (Българския институт по метрология). Успоредно с това работим и по внедряването на новата система за продажба на билети във влака от портативно устройство с дребен принтер. Надяваме се всичко това да бъде въведено в употреба наесен – през септември или най-късно - октомври 2021 година “, съобщи представителят на управлението на БДЖ, само че избра да остане неизвестен за аудиторията на „ БАНКЕРЪ “.

Това е. Ще поживее и ще забележим какво ще се случи. Нали и пилците се броят наесен?

 

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР