Закапе ли дъжд в Карловско, сърцето ми се свива. Така

...
Закапе ли дъжд в Карловско, сърцето ми се свива. Така
Коментари Харесай

Проста вода няма, има прости инженери. И пълно безхаберие

Закапе ли дъжд в Карловско, сърцето ми се свива. Така е било и по този начин ще бъде кой знае какъв брой още, макар че към този момент родителите ми от дълго време не са там, а къщата ни около реката към този момент е непозната. От дете съм забелязала, че дъждът в Карловско не вали, той се излива. Небето се схлупва над главата ти и стартира такова бликване, че единственото, което можеш да направиш, е да се скриеш. И да наблюдаваш.

Как дворът ти се цялостни с вода и кал, залива насажденията и стига да вратата на къщата. Докато се чудиш по кое време ще влезе вътре, към този момент знаеш, че от пилетата и кокошките може да не е останало нищо. И скрито се молиш най-малко кравата да оцелее. 

Как от колата ти се вижда единствено таванът й, тъй като улицата към този момент не е улица, а река. И знаеш, че повече кола нямаш.

Как чувалите с цимент, приготвени за оградата, последователно замязват на тъжни лодки, които водата небрежно прегръща, а след това гълтам.

Как баба ти се щура с леген из стаята и се пробва да избави " най-малко "  печката. 

Как родителите ти от преживения стрес отключват диабет и от това избавление няма.

Всичко това съм го претърпяла. При това не веднъж! В Карловско. И още преди повече от 10 години съм чувала кметски обещания (А, но то и кметът същият!), от които до ден-днешен нито едно не е изпълнено. Затова се случи и бедствието преди дни в Карлово.

То да беше единствено кметът!

Река Стряма е един от най-големите притоци на река Марица - дълъг над 110 км. И макар че минава през територията на община Карлово, стопанисването на реката е на страната. А страната?

" Последната промяна на речното корито и построяването на защитни насипи е през 70-те години на предишния век. Голяма част от дигите са компрометирани и повредени. Сега колкото и да се вайкаме, е късно. Голямата вода съвсем не се управлява. Проста вода няма, има елементарни инженери. " Това са думи на един българин, най-вероятно от карловския район. Абсолютно съм съгласна за простите инженери! Още си припомням по какъв начин дядо ми - човек със 7-ми клас, гледаше по какъв начин трансформират коритото на реката в Соколица в канал, клатеше глава и добродушно им споделяше: Момчета, тая работа бели ще прави! Няма да събира водата от Балкана, ще ни издави!

Прав се оказа. 

То да са единствено инженерите!

Не че е доста ясно кой тъкмо е виновен за следенето на положението на дигите и коритата на реките, само че въпреки всичко си мислим, че Стряма се управлява от " Напоителни системи ". А най-вероятно и  " Басейнова дирекция " има нещо общо. Сега щели да разследват скъсаната дига на Стряма, която заля през днешния ден Богдан, Столетово и Слатина. За поддържането на коритото. Че дори побързаха да ни осведомят, че наказването е до 5 години отнемане от независимост. Ако има доказателства за закононарушение по несъобразителност.

Да ви кажа ли? Няма да има! 

Защото институциите си се поддържат. А че плюят, потъпкват и унищожават построеното от няколко генерации... Това не е значимо. Нали техните родители няма да се стряскат насън. Нали техните домове няма да миришат на плесен с месеци? Нали тяхното прехранване няма да е повлечено от водата? 

Но елементарна вода няма, има елементарни инженери. И цялостно безхаберие...
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР