Закачката на Тиери Бретон в социалните мрежи по адрес на

...
Закачката на Тиери Бретон в социалните мрежи по адрес на
Коментари Харесай

Politico: Макрон е гневен, след като френският еврокомисар критикува Фон дер Лайен

" Закачката на Тиери Бретон в обществените мрежи по адрес на неговия шеф, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, го вкара в неприятна обстановка - в това число и с френския президент Еманюел Макрон ", написа европейската редакция на Politico, представена от " Фокус ".

Бретон, европейският комисар по вътрешния пазар, обществено сложи под въпрос слабата поддръжка, която фон дер Лайен получи от личната си група на Европейската национална партия (ЕНП) на конгреса ѝ в Букурещ предходната седмица. Фон дер Лайен не съумя да получи безапелационна поддръжка в кандидатурата си за втори мандат като началник на изпълнителния орган на Европейски Съюз.

" Самата ЕНП наподобява не има вяра в личния си претендент ", написа френският еврокомисар в обществените мрежи предходната седмица.

Един от френските чиновници, на който е предоставена анонимност, с цел да се разиска деликатната вътрешна динамичност, е декларирал пред европейската медия, че постът на Бретон е бил " същинска неточност ", потвърждавайки, че той издава " сериозна липса на политически смисъл " и е предиздвикал Макрон да се " разгневи извънредно доста ".

Бретон, провокира необятен яд в центристката партия Renaissance на президента Макрон, са декларирали пред Politico двама високопоставени представители на партията, като единият от тях е обвинил комисаря, че " дава боеприпаси на ЕНП ".

Сега администрацията в Брюксел също е разтревожена.

В понеделник офисът на генералния секретар на Европейската комисия Илзе Юхансон популяризира имейл, с цел да подсети на комисарите да не подкопават институцията, в която работят.

" Позволете ми да припомня на всички нас, че... членовете на Комисията би трябвало да се държат честно и дискретно... и че те не би трябвало да работят или да се показват, без значение от средствата, по метод, който въздейства неподходящо на публичното усещане на тяхната самостоятелност ", се показва в имейла, който е получен от европейската редакция на Politico.

Имейлът e включваl и увещание, че комисар може да бъде отхвърлен от служба " или лишен от правото си на пенсия ", в случай че не се " въздържа от дейности, несъвместими със отговорностите му " според правото на Европейски Съюз.

" Бретон се пробва да притегли внимание и популярност, ясно е, че желае да остане на поста комисар ", счита различен чиновник на Европейски Съюз.

Френският чиновник твърди, че държанието на Бретон " отслабва фон дер Лайен, до момента в който сегашната Комисия остава на мястото си най-малко до декември, а геополитическата обстановка не разрешава ненужно разделяне. Това е подарък за Les Républicains и Rassemblement National (RN), които не стопират да я удрят ".

Встъпването на Фон дер Лайен отпред на Европейската комисия през 2019 година стана с решаващата поддръжка на Макрон, което я трансформира в цел за рецензии от страна на френските консерватори и крайната десница.

Така да вземем за пример главната френска консервативна партия Les Républicains се отхвърли от фон дер Лайен, макар че е член на групата на ЕНП в Народното събрание. Фон дер Лайен е представител на " плъзгането на Европейски Съюз към технокрация ", написа ръководителят на Les Républicains Ерик Кьоти в писмо до шефа на ЕНП Манфред Вебер.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР