Заинтересованите страни членки на ЕС ще могат да получават евтин

...
Заинтересованите страни членки на ЕС ще могат да получават евтин
Коментари Харесай

Зеленски предлага евтин украински ток за ЕС

Заинтересованите страни членки на Европейски Съюз ще могат да получават на ниска цена ток от Украйна след включването й в неговата електрическа мрежа.

Това разгласи украинският президент Володомир Зеленски в Киев при визитата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейски Съюз включи Украйна в електрическата си мрежа единствено за две седмици тази година, въпреки това да бе планувано да стане чак през 2024 година В резултат Киев към този момент изнася ток за Съюза.

„ Това ще помогне на обществата в тези страни. А страната ни ще може да завоюва пари за своя народен бюджет “, сподели Зеленски.

Той награди Фон дер Лайен с медал „ Ярослав Мъдри “ първа степен, присъждан за изключителни заслуги към страната.

Освен това името на ръководителя на Европейска комисия бе добавено на Алеята на смелостта на Площада на Конституцията в Киев. Там се поставят имената на политиците, оказали решителна поддръжка на Украйна в битката й с съветската експанзия.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че е впечатлена от скоростта, с която Украйна извършва критериите за бързото си присъединение към Европейски Съюз.

По думите й Съюзът би трябвало да помогне на страната, с цел да има там повече бизнес и надлежно повече приходи.

Тя окачестви като добна вест и за Брюксел, и за Киев това, че от 8 милиона украинци, напуснали страната поради войната, 5 милиона към този момент са се върнали в родината. И то в случай, че Комисията одобри инструкция за краткотрайна отбрана на украинските бежанци, която им обезпечава неотложен достъп до образование, здравни грижи, пазара на труда и пазара на парцели. Завръщането съгласно Фон дер Лайен значи, че тези хора желаят да изградят отначало родината си.

По-рано през днешния ден Европейският парламент утвърди обезпечаването на заем от 5 милиарда евро, с цел да може Украйна да покрие острите потребности от финансиране, зародили поради войната. Това е вторият и максимален превод от европейската помощ от общо 9 милиарда евро.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР