Захарният е едно от водещите социалнозначими заболявания, чиито темп на

...
Захарният е едно от водещите социалнозначими заболявания, чиито темп на
Коментари Харесай

Проф. Ивона Даскалова: Бъдете силни, диабетът няма да ни победи

Захарният е едно от водещите социалнозначими болести, чиито ритъм на повишаване надвишава статистическите упования, макар актуалните способи за лекувания и проследяванията на пациентите. Болестта е оповестена за пандемии в международен мащаб от СЗО още преди повече от 20 години. Световната статистиката сочи, че над 475 милиона пациенти страдат от захарен диабет, като до 2030 година се чака броят им повишаване с 55%. В България броя на диабетиците е към 500 хиляди, като половината от тях не знаят, че страдат от това заболяване.
„ Немалък е и процентът на недиагностицираните пациенти. Ранното разкриване, ранното започване на лекуване, а също и профилактиката преди да се отключи захарния диабет е от извънредно значение. Трябва да бъдем мощни, диабетът няма да ни победи “, разяснява пред БГНЕС във връзка Световния ден за битка с диабета проф. доктор Ивона Даскалова, началник на Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната във Военномедицинска академия (ВМА).
 На всеки 7 секунди един човек в света умира от диабет На всеки 7 секунди един човек в света умира от диабет
На всеки 5 секунди един човек в света развива захарен диабет, на всеки 7 умира от това, а на всеки 30 секунди е жертван на ампутация за...
Ежегодно експертите по ендокринология, работещи в клиниката на ВМА, провеждат безвъзмездни акции в цялата страна за предварителна защита на това социалнозначимо заболяване. Тази година всички старания са ориентирани към преодоляване на коронавирусната зараза, като пациентите с диабет попадат в една от най-рисковите групи за COVID-19.
„ Диабетиците и хората с наднормено тегло са една от високорисковите групи, при които болестта протича по-тежко с повече затруднения. Вече сме наясно, че при протичане на инфекцията при пациенти със захарен диабет има нараснал риск от формиране на макро- и микротромбози, сърдечно-съдови затруднения, нараснало кръвно налягане. Пациентите би трябвало да знаят, че един от решаващите фактори, е поддържането на кръвната захар в равнища, близки до естествените. Компенсацията на диабета е решаваща за положителния излаз от болестта “, подчертава проф. Даскалова и добави, че поучава своите пациенти да съблюдават извънредно строго противоепидемичните ограничения, да понижат оптимално и колкото е допустимо обществените си контакти, да се пазят, да носят вярно маските си и да покачат грижите към себе си.„ Можем да вършим гимнастика всеки ден по 30 минути или да се разхождаме, когато времето го разрешава, да имаме режим на вярно хранене и да се опитаме да понижим напрежението “, разяснява ендокринологът.
Поддържането на деен метод на живот, здравословното хранене, хранителният режим и намаляването на ежедневните равнища на напрежението са от извънредно значение при пациенти с диабет. „ Обездвижването, наднорменото тегло, неправилното хранене, стресът са особени рискови фактори, които водят до отключване на болестта. Възможно е захарният диабет да се съобщи по завещание, само че не е наложително “, акцентира проф. Ивона Даскалова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР