Захари Карабашлиев, който преди месеци беше назначен на поста писател

...
Захари Карабашлиев, който преди месеци беше назначен на поста писател
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев подаде оставка от Народния театър

Захари Карабашлиев, който преди месеци беше назначен на поста публицист в Народния спектакъл е подал оставка, оповестява самия той на страницата си във Facebook, осведоми БНР. В поста си Карабашлиев написа, че оставката му е изтъквам: „ обвързвана с спор, който ескалира и излезе надалеч отвън стените на най-високата театрална институция “. И още от коментара му: „ Партийните пристрастия са право на всеки, само че те нямат място нито на сцената, нито в постройката на която и да е културна институция “.

По-рано през вчерашния ден министърът на културата проф. Велислав Минеков настоя екипът на шефа на Народния спектакъл Васил Василев да бъде заменен, с цел да не се трансформира институцията в „ кръжок по политически ползи “. Коментарът му е в резултат на абсурда, в който преди десетина дни вратата на пиара на театъра Велислава Кръстева беше надраскана с надписи „ Движение за права и свободи “ и „ Изчезвай “, табелката с името ѝ беше изкъртена, а за действието виновност пое режисьора Александър Морфов, който упрекна Кръстева в „ политическа агитация “.

Пълният текст на коментара на Захари Карабашлиев във Facebook:

В Народния спектакъл „ Иван Вазов “ срещнах само положително отношение -- от портиера до шефа – и хора, с които беше наслаждение да пресечем пътища. Вчера обаче аз почтително подадох своята оставка. Тя е обвързвана с спор, който ескалира и излезе надалеч отвън стените на най-високата театрална институция, като индиректно и директно засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, диалози и опити за разрешаването на тази рецесия.

По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано нееднократно в подтекста на това, че една политическа фигура от управлението на дадена партия може да бъде „ уравновесена “ с друга такава. Няма по какъв начин да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, само че те нямат място нито на сцената, нито в постройката на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния спектакъл единствено преди няколко месеца, имах вяра, че тя е имала само креативна и професионална мотивация, а не идеологическа -- мисля, че всеки в тази институция би трябвало да е там поради своите професионални качества, гений и заслуги, а не по партийна линия.

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по разнообразни въпроси показвам обществено и ясно, тъй като са цивилен и морални. Аз съм политически самостоятелен и не бих желал да бъда въвличан в спор, който трови креативната атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „ Иван Вазов “ извън ".

Станя ясно, че ще бъде направена инспекция на активността на шефа на Народния спектакъл Васил Василев и ще бъде поискана промяна на политическите деятели в екипа му. Това съобщи служебният министър на културата Велислав Минеков.

" Не бих желал Народният спектакъл да се трансформира в кръжок по политически ползи. За страдание това политическо обграждане може би по някакъв метод съставлява форма на отбрана на самия шеф, само че не мисля, че това са верните хора на вярното място и аз ще помоля тези хора да бъдат заменени и да бъдат подбрани експерти, а не политически деятели ", разяснява Минеков.

Към Васил Василев ще бъде отправено предизвестие освен за цялостна инспекция на случая, само че на всичко останало, което се случва в театъра, откогато той е шеф.

" Не може от едната страна да сложим злато, а от другата - перушина. Аз държа на наличието на Александър Морфов в Народния спектакъл и за жалост, в резултат на събитията, той е мощно обезверен за наличието си там. Това би било вреда - огромна вреда. Естествено има безмълвие измежду неговите сътрудници, а мълчанието от време на време коства злато в дословния смисъл на думата, защото разбрах за едно небивало повишаване на заплатите на артистите в състава. Една част от тях получават месечно заплащане от 5000 лв.. Това е смущаващо - тук шеф на дирекция в министерството не получава такава сума. Със сигурност би могло да се изясни като обикновено, само че на фона на това, което получават сътрудниците им в провинцията, в Пазарджик, Враца, нещата в действителност ще бъдат впечатляващи ", съобщи Велислав Минеков.

Министърът разяснява още, че би трябвало да се постави завършек на политическите противоборства в държавни институти и висши образователни заведения.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР