Захари Карабашлиев е един от най-четените и обичани български съвременни

...
Захари Карабашлиев е един от най-четените и обичани български съвременни
Коментари Харесай

Сърцето е животно: 10 вдъхновяващи цитата на Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев е един от най-четените и обичани български модерни писатели. Роден във Варна, той е освен публицист, само че и драматург, фотограф и основен редактор на издателство " Сиела ".  

Още с появяването на своята първа творба " 18% сиво ", която написа, до момента в който следва в Съединени американски щати, Захари Карабашлиев печели сърцата на доста читатели със своята откровена и истинска прозаичност, съчетана с възприятие за комизъм. След това той написа още доста разкази и романи, а през 2020 година по дебютния му разказ " 18% сиво " излиза едноименният кино лентата с Руши Видинлиев в основната роля.

Тази седмица стана ясно, че за втора поредна година Захари Карабашлиев беше отличен като „ Автор на най-четена книга “ в деветото издание на Годишните награди на Столична библиотека „ Писател на годината & Читател на годината “. 

 Рана Сиела

През 2023 година най-вече от читателите на най-голямата обществена библиотека в България са избрали новия разказ на писателя – „ Рана “. Същата премия Карабашлиев получи и през 2022 година, когато за най-четена книга в Столична библиотека беше отличен романът „ Опашката “. 

 Официалната гала по награждаването се организира на 22 януари 2024 година в постройката на Столична библиотека. Сред най-четените създатели на художествена литература се подреждат и още обичани български имена като: Теодора Димова, Алек Попов и Георги Бърдаров. 

Романът „ Рана “ стана притежател на премията „ Златен лъв “ през декември и се трансформира в едно от най-продаваните заглавия на годината. Ние постоянно сме се вдъхновявали от красивите думи и завладяващите сюжети в прозата на Захари Карабашлиев. Затова подбраме 10 въздействащи цитата от творчеството му за живота, любовта и уроците на предишното, в които всеки от вас ще откри своята истина и парченце от себе си.

“Обичам да я виждам, когато се разсънва. Започваш да разбираш, че си същински влюбен, когато искаш да се събуждаш до някого по-силно, в сравнение с да заспивате дружно. ”  ― " 18% Сиво "

“Ние сами избираме личните си провали(...) Защото знаем, надълбоко вътре в себе си знаем - можем да ги понесем. ”  ― " 18% Сиво "

“Кого обичаме, когато обичаме? Другия или себе си в другия? Не е ли другият просто едно огледало? Не търсим ли в това огледало само своите отблясъци? А когато нещо в другия ни нервира, това не са ли точно щрихите, които излизат от очертанията на това отражение? ” ―  " Хавра "

„ И в дрямка мисля – по какъв начин става по този начин, че часовете се влачат, а времето лети? ” 

“‎Когато двама души си извърнат тил, нормално единият гледа напред, а другият - в предишното . ” ― " 18% Сиво "

“... Сякаш тъкмо пропъдените хрумвания оформят живота ни повече , в сравнение с тези, на които даваме късмет.. ” ―  " Кратка история на самолета "

“Задушавам се от горест. Гледам дълго тъмния таван, след това се търкалям там, където спеше тя допреди девет нощи. Сгърчвам се в един съвсем двуметров ембрион и затискам с тяло сърцето си. То е като котарака на съседите - не схваща от дума. Още не схваща, че я няма. Сърцето е животно. ”  ― ― " 18% Сиво "

“О, в случай че знаех какъв брой доста имам да пострадвам в бъдеще, аз щях да изживея всеки миг доста, доста по-пълно. Щях да съм надалеч по-практична. Нямаше да пропущам по този начин безгрижно щастието да се изплъзва сред пръстите ми, щастието, което постоянно бе на една ръка разстояние, щастието на дребните неща. ”  ―  " Хавра "

“Сега, от дистанцията на годините, аз към момента нямам отговори. Заблуда е, че времето ни прави по-мъдри. По-мъдри ни вършат заблудите, през които минаваме с времето. ” ―  " Хавра "

“Всеки среща в живота си най-хубавия човек. На безусловно всеки е обещано да се запознае с най-важния човек в живота си . Но пък не е казано, че ще го познае. Може и изобщо да не го забележи. Понякога най-важните хора в живота ни остават невидими за нас. Ех, момче... Едно е да гледаш, друго е да виждаш, а напълно друго - да схванеш. ”  ―  " Жажда "

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР