Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим. Това

...
Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим. Това
Коментари Харесай

Борисов: Загубихме президентските избори, защото така искахме, важно е за демокрацията

Загубихме президентските избори, тъй като не искахме да ги спечелим. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, представен от " Фокус ".

Много е значимо за демокрацията да има ясно разграничаване на управляващите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и локалната власт, това не е добре за демокрацията, уточни Борисов.

В един миг всички партийци стартират да мислят, че са си самодостатъчни. Да, по-лесно е за ръководство, само че е по-опасно за самата партия. Безспорно ГЕРБ е направила най-вече в България. Безспорно се видя, че няма по-добра опция, само че в това време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е избор на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш виждаш доста неточности и проблеми, които другояче в ръководството и когато всички управляващи са от една партия няма по какъв начин да се виждат, добави той.

Борисов регистрира, че е видял някои неточности в ръководството, " изключително в бюрокрацията и тежката администрация ". " Много отрезвяващо работи, тъй като всичко, което правиш ти се коства най-правилното, само че то едва ли е ", акцентира министър председателят.

" Мисля, че нещата в този момент са си по местата. Има доста добра и ясна границата сред институциите. Това е най-хубавото в условия на народна власт ", счита Борисов. 

Премиерът разяснява още глобите против Русия и спрения план " Южен поток ".

Аз имах много постави връзки през предходните години с Русия. Но прагматиката изисква да имаме естествени връзки с тях. Всичко се върти към газа и нефта. Стават великански разбърквания в тези сфери в света. От няколко години ние единомислещо в Европейския съвет гласуваме наказания против Русия. Според мен те не изиграха роля, сподели Борисов. 

След като Европейски Съюз не е одобри „ Южен поток “ на територията на България, той стана „ Турски поток “ и минава през Гърция и Италия. Тогава се почувствахме предадени, само че си мълчахме. Активно започнахме построяването на газовия хъб „ Балкан “, разяснява той.

80% от компресорните станции на задачите Балкани са в България. Завчера Европейската комисия ни разреши да преговаряме и за пряк съветски газ за този хъб. Така че тук работим доста прагматично, тъй като другояче загубите за България са големи, съобщи министър председателят.

Винаги съм смятал, че сред Европа и Русия би трябвало да има прагматични и доброжелателни връзки. За страдание, не по наша виновност, не постоянно са такива. Резултатите нормално са плачевни за Европа. Не са били толкоз от дълго време и Първата и Втората международна война, сподели той и добави, че нашата политика е безусловно лоялно, мощно, 100% участие в НАТО, което е и нашата сигурност и защита, и в това време – прагматични връзки с Русия по повод газовите доставки и стокооборота. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР