Загубихме един голям български историк, един сладкодумен историк. Той умееше

...
Загубихме един голям български историк, един сладкодумен историк. Той умееше
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков за проф. Божидар Димитров: Загубихме един голям български историк

Загубихме един огромен български историк, един красноречив историк. Той умееше да сервира историята и правдиво и занимателно. Божидар Димитров беше човек с позиция. Днес все по-малко остават историците с избрана позиция. Повечето залитат политически. В края на 90-те години той отхвърли да върне оригинала на Паисиевата история и имаше спор с президента Петър Стоянов. Той му сподели, че не е е прав. Това не всеки можеше да го направи. Това съобщи историкът акад. Георги Марков в пемат на сътрудника си проф. Божидар Димитров пред БТВ.

"Често през днешния ден се изисква така наречен политическа уместност – историята не е слугиня на политиката, само че политиците постоянно са желали историята да го обслужва ", добави той.

Според него българските политици не пазят интереса на страната ни в разногласието за името на Македония. По думите му актуалният македонски министър председател Зоран Заев също е македонист, само че „ от друго котило”.

„ Македонската нация е основана от Тито и Коминтерна. Ние отчетохме това национално закононарушение на Георги Димитров и Коминтерна към него.”, разяснява историкът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР