Загубата на транзита на руския природен газ ще се отрази

...
Загубата на транзита на руския природен газ ще се отрази
Коментари Харесай

"Нафтогаз": Украйна ще изгуби 2-3% от БВП от "Северен поток" 2

Загубата на преноса на съветския природен газ ще се отрази „ доста мъчително “ за Украйна, сподели ръководителят на „ Нафтогаз “ Андерй Коболев в изявление за Deutsche Welle. Според неговите калкулации директните такси, които компанията получава от „ Газпром “, са в размер на 3,5 милиарда $ годишно, или 2-3% от брутния вътрешен артикул (БВП) на Украйна.
Неговият коментар е обвързван с проектите на Русия да разшири „ Северен поток “ и по този начин да успее да заобиколи Украйна. Това ще бъде сериозен стопански удар за страната, признава Коболев. Другият план, посредством който „ Газпром “ възнамерява да прекрати съвсем изцяло преноса на газ през Украйна за Европа е „ Турски поток “.

Във вторник немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че „ Северен поток “ 2 ще бъде осъществен при изясненост какво се случва с преноса на газ през Украйна. Преди месец обаче немските управляващи дадоха всички нужни разрешителни за градежа на газопровода в немската икономическа зона в Северно море. По този път потегли и Финландия.
Андрей Коболев разяснява пред DW, че със „ Северен поток “ 2 Германия ще получава най-евтиния газ в Европа и това ще увеличи конкуретоспособността на стопанската система. Страната ще стане и главният, даже единствен, газов хъб на съветския природен газ в Европа.
За него по този метод Русия ще опита тактиката „ разделяй и владей “ на Стария континент. „ Северен поток “ 2 ще разреши на съветските управляващи да натискат другите страни – Полша, Словакия и други, изнудвайки ги с условия, сходни на тези за Германия.
Цената за това ще е преди всичко политическа – след реализацията на сходен план като газопровода Германия няма да има никакви учредения да търси солидарността на останалите страни от Източна Европа, разяснява още ръководителят на украинската газова компания. Това ще отслаби позициите на Берлин и по доста други значими за развиването на Европейски Съюз въпроси, добавя още той.
Газопроводът ще има и своята икономическа цена - „ Газпром “ ще получи опция да усили пазарната си доминация в Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР