Загубата на обоняние след прекаран коронавирус е смущение, което ако

...
Загубата на обоняние след прекаран коронавирус е смущение, което ако
Коментари Харесай

Доц. Тодор Широв: Загубата на обоняние след Covid трябва да се лекува, ако не отшуми до 2 седмици

Загубата на подушване след прекаран ковид е разстройване, което в случай че не отшуми до две седмици, би трябвало наложително да се лекува. В противоположен случай човек рискува да загуби тази част от сетивните си чувства вечно. За това предизвестява експертът по отоневрология в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ “ доцент доктор Тодор Широв. УНГ клиниката на болница " Царица Йоанна – ИСУЛ “, която е най-голямата в България, е едно от дребното места в страната, което разполага със специфичен уред за тестване на обонянието.

Как става самото тестване?

В апарата има 6 банки с разнообразни вещества с присъща и позната за всеки миризма. Той е по този начин калибриран, че може да подава избран размер от всеки мирис в наконечници, които се слагат пред носа на пациента. В взаимозависимост от концентрацията, която усеща болният, лекарите преценят дали и до какъв брой е повредена способността за чувство на миризми. Обонянието, както всички сетива, има два аспекта: предел на чувство и предел на различаване . " Прагът на чувството се включва, когато пациентът споделя, че има някаква миризма, само че не може да реши каква е. Това е функционалност на рецепторите на носа. А когато каже: " Да, чувствам, че мирише на роза “ - това е към този момент централна функционалност – мозъкът разпознава миризмата “, изяснява доцент доктор Широв. Чрез сравнението на тези два прага лекарите преценят дали става въпрос за увреждане на периферните рецептори на носната лигавица или за засягане в мозъка . А от това зависи по-нататъшното лекуване.

И други инфекции засягат обонянието, само че по-рядко

Covid-19 не е единствената причина за загубата на подушване. Това може да се случи и в резултат на банална вирусна зараза. " Разликата е, че при Covid-19 процентът на засегнатите е доста по-голям – сред 40 и 60% , до момента в който при елементарните вирусни инфекции не повече от 1-2 % от хората губят обонянието си “, разяснява експертът.

Тук идва и огромната разлика: в случай че при коронавирусната зараза лечебният прозорец (времето, в което в случай че вземеш ограничения казусът ще бъде излекуван) е 2 седмици, при другите вируси човек не би трябвало да чака повече от 5 дни . След този период вероятността увредата да бъде необратима е доста огромна. Друга разлика с коронавирусната зараза е, че при нея има към 80% възможност от непринудено възобновяване. Около 20% от засегнатите имат потребност от спомагателна терапия, която в над 90% от случаите, в случай че е навременна и подобаваща, е сполучлива . За страдание има и пациенти, при които неналичието на аромат остава за цялостен живот.

Пациенти изчакват по половин година преди да потърсят помощ

Доц. Широв споделя, че за жалост при него не рядко идват хора, които са чакали 6 месеца да им се възвърне обонянието след прекарана короновирусна зараза и като са видели, че това не става, чак тогава са потърсили помощ. Според експерта, тогава обаче вероятността да им се помогне е минимална . Причината е, че в нервните кафези настъпват дегенеративни промени и те умират .

" Затова на всички места, където експортирам лекции, дублирам на сътрудниците: " Видите ли, че пациентът има загуба на подушване, не чакайте, а незабавно го насочете към профилирани проучвания “, споделя доцент доктор Тодор Широв. Според него изказванията, че Делта разновидността на ковид по-рядко визира обонянието, не са правилни . Така се е считало първоначално, само че като са натрупали опит с лекуването на тази вариация, вирусолозите са открили, че загубата на аромат е измежду доста постоянно срещаните признаци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР