Загубата на обоняние е не само един от най-сигурните фактори

...
Загубата на обоняние е не само един от най-сигурните фактори
Коментари Харесай

Загубата на обоняние може да бъде добър признак

Загубата на подушване е освен един от най-сигурните фактори за ранна диагностика на СOVID-19, тя е и признак за добра прогноза на болестта. Това предава по данни от интернационално проучване, водено от учени от Университета „ Комплутенсе “ и болница „ Сан Карлос “ в Мадрид.

В най-голямото изследване, извършено в голям брой центрове (5868 признати пациенти), откривателите потвърдиха, че въпреки произходът ѝ към момента да е мистерия, аносмията - загуба на подушване - може да се смята и за добър прогностичен фактор за болест .
 6 признака, че боледуваме леко от ковид  6 признака, че боледуваме леко от ковид  6 признака, че боледуваме леко от ковид  6 признака, че боледуваме леко от ковид
„ Тези резултати имат доста последствия, от първичната оценка на пациентите до способността да се разбере патофизиологията. Възможно е нашествието в носния епител да докара до активиране на съответен имунитет, като се заобикалят цитокиновите стихии ”, изясни Хесус Порта-Етесам, началник на неврологичната секция в болница „ Сан Карлос “.

В допълнение към идентифицирането на аносмията като фактор за добра прогноза за протичането на заболяването , откривателите също по този начин са открили, че обонятелните и вкусовите дисфункции са по-чести при дамите (12,41% против 8,67%), при пациентите под 65 години и при пациенти с патологии на бъбреците, белите дробове, сърдечни, неврологични или онкологични.

Резултатите, получени за един от най-ранните признаци на ковид, могат да служат като критерии при систематизиране на пациентите или взимане на лечебни решения, настояват от Университета „ Комплутенсе “ в Мадрид. Заключенията от това изследване могат да бъдат употребявани за правене на „ показатели на риска “ от затруднения, които биха били доста потребни и забавни при наблюдаване, лекуване или оценка на изписването на пациенти.

В изследването са взели участие още 4 мадридски лечебни заведения, 4 академични клиники в Испания, а също Институтът по кардиология и сърдечно-съдова хирургия на Хавана (Куба), общата болница в северната част на Гуаякил IESS „ Лос Сейбос “ (Еквадор) и клиниката „ Сан Карло “ в Милано (Италия).
 Пътуване по време на пандемия: какво знаем до този миг  Пътуване по време на пандемия: какво знаем до този миг  Пътуване по време на пандемия: какво знаем до този миг  Пътуване по време на пандемия: какво знаем до този миг
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР