Загубата на лед в Антарктида след 1992 г. възлиза на

...
Загубата на лед в Антарктида след 1992 г. възлиза на
Коментари Харесай

Тревожно: Арктическият лед се топи все по-бързо

Загубата на лед в Антарктида след 1992 година възлиза на три трилиона тона, а скоростта на размразяване се е нараснала трикратно през последните пет години, оповестяват международните осведомително организации, позовавайки на резултатите от интернационално изследване, оповестено в сп. "Нейчър ".
Количеството на разтопения през последните 25 години антарктически лед е повишило световното морско ниво със 7,6 милиметра, като две пети от покачването или към 3 милиметра, е регистрирано след 2012 година
Проучването е основано върху 24 разнообразни сателитни калкулации. Данните сочат, че преди 2012 година по-топлите океани са подхранвали загуба на лед в Антарктида, възлизаща на 84 милиарда тона годишно и допринасяща за повишаване на морското ниво с 0,2 милиметра на година.
След 2012 година обаче се следи внезапно трикратно покачване. В интервала сред 2012 и 2017 година загубата на антарктически лед към този момент възлиза на 241 милиарда тона годишно, вследствие на което морското ниво се повишава с 0,6 милиметра на година.
Учените означават, че ледената завивка на Антарктида - основен знак за климатичните промени и "двигател " за повишаване на морското ниво, съдържа задоволително вода, с цел да го увеличи с 58 метра.
Покачване на морското ниво единствено с един милиметър се равнява на разтопени 360 милиарда тона лед или на утопичен великански мразовит куб със страни с дължина седем километра.
"Топенето на антарктическия лед способства за стряскащо бързо повишаване на морското ниво. Това би трябвало да буди паника у държавните управления, на които хората разчитат за отбрана на крайбрежните градове и население ", споделя професор Андрю Шепърд от университета на Лийдс, един от създателите на проучването, осъществено от 84 учени от 44 интернационалните организации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР