Загубата на Алек Попов, писател, надарен с необятен талант и

...
Загубата на Алек Попов, писател, надарен с необятен талант и
Коментари Харесай

Бургас скърби за загубата на големия писател и интелектуалец Алек Попов

Загубата на Алек Попов, публицист, талантлив с необхватен гений и автентичен почерк,
ще остави голяма празнина в българската литературна сцена.Той беше фактор в актуалната просвета, същински интелектуалец, който знаеше еднообразно добре да поддържа връзка с университетските кръгове и с публиката си, освен това постоянно с внимание и с добавена нотка висок комизъм.

През последните години писателят прекарваше дълги месеци в Бургас.

По покана на Община Бургас Алек Попов бе измежду първите създатели, които направиха представяния в новооткрития Център за модерно изкуство и библиотека.

" Алек Попов си е отишъл от земния свят. Човек с извънреден разсъдък и проницателност, който имаше особено отношение към Бургас. Дълбоко скърбя за загубата му! Съболезнования на всички, които му се възхищаваха и обичаха! ", написа кметът Димитър Николов.

Алек Василев Попове български публицист, създател на романите„ Мисия Лондон “,публикуван на 16 езика,„ Черната кутия “и няколко сборника с разкази.

Той написа също радиопиеси и сюжети за игрални и документални филми. През 2001 година сеснима филма„ Чуждите стъпки “по едноименния роман от сборника му„ Мръсни сънища “. Член-кореспондент е на Българска академия на науката. Алек Попов е роден в Софияпрез 1966г. в фамилията на професора по математика Васил Попов. В основата на фамилния му корен са интелектуалците Атанас Попови Лилия Сталева.

Завършва Националната гимназия за антични езици и просвета " Константин Кирил Философ " и българска лингвистика в СУ " Климент Охридски ". Работил е като редактор, организатор в Националния книжовен музей и посланик (аташе по културата в българското посолство в Лондон). Алек Попов е шеф на Дома на детската книга в София и основен редактор на списание " Родна тирада ".

Прес-секретар на българския ПЕН-КЛУБ. Член на Сдружението на българските писатели, на което е и прес-секретар (1996– 1997).На 22 октомври 2012 година Алек Попов е определен за член - сътрудник на БАНв направление „ Творци на изкуството ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР