Загрижен съм за трайното предаване на вируса на маймунската шарка,

...
Загрижен съм за трайното предаване на вируса на маймунската шарка,
Коментари Харесай

Има риск маймунската шарка да се разпространи сред бременните жени и децата -

" Загрижен съм за трайното предаване на вируса на маймунската шарка, защото това допуска, че той се е открил и може да премине към високорискови групи, в това число деца, хора със слаба имунна система и бременни дами ", съобщи през днешния ден генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от ДПА.

Миналата седмицата болшинството от комитета за изключителни обстановки, формиран от самостоятелни специалисти, гласоподава срещу оповестяването на " интернационална незабавна обстановка в публичното здраве " , което е и най-високото равнище на паника на СЗО. Това няма да има непосредствени на практика последствия, само че ще притегли още по-силно вниманието на управляващите по света към казуса и би трябвало да докара до още по-сериозни старания за ограничението му.

Докато от комитета бяха срещу оповестяването на изключителна обстановка, това не остави подозрение, че обстановката е сериозна, съобщи Тедрос. Той добави, че 11 от самостоятелните специалисти са били срещу оповестяването на изключителна обстановка, до момента в който трима са били съгласни.

" Те ме посъветваха да ги свикам още веднъж по най-бързия метод според от развиването на обстановката, което и ще направя ", съобщи той.

Американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите всекидневно разгласяват статистика на докладваните случаи през тази година в страните отвън Африка, където маймунската шарка се е появявала и преди.

Към 28-ми юни от центъра са записали над 4700 случая на маймунската шарка в тези страни. Освен това има и към 60 случая в африканските страни, където и преди е имало огнища на болестта.

В началото на юни от СЗО оповестиха за повече от 1500 съмнителни случаи в страните отвън Африка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР