Загрели от изненадващия пробив в четвъртфиналите на Лига Европа и

...
Загрели от изненадващия пробив в четвъртфиналите на Лига Европа и
Коментари Харесай

Как "Славия" се надява да превърне китайските пари в европейски успех

Загрели от изненадващия пробив в четвъртфиналите на Лига Европа и с куп пари от китайския си притежател, в " Славия " (Прага) са уверени, че могат да сторят това, което малко клубове от района са правили преди – да станат постоянен участник в групите на Шампионската лига.

Най-старият футболен клуб в Чехия, който е учреден през 1892 година и в този момент ръководен от китайската строителна компания Синобо, желае да надгради върху показаното през сезона, като се гмурне на трансферния пазар вкъщи и в чужбина, с цел да се конкурира с тимовете в Европа.

Клубовете от Централна и Източна Европа рядко стигат до последните стадии на Шампионската лига, като румънският " Стяуа " (1986 г.) и сръбският " Цървена звезда " (състезаващ се за Югославия през 1991 г.) са единствените тимове, които са печелили европейския трофей.

С китайски притежател и някои основни млади играчи като халфа Томаш Сучек и бранителя Алекс Крал, " Славия " желае постоянно да мери сили с огромните грандове.

" Това е извънредно значима стъпка за клуб като " Славия ", сподели Ян Незмар, състезателен шеф на клуба, който в профил " Севиля " с общ резултат 6:5 в Лига Европа, преди да загуби от първенеца " Челси " в четвъртфиналите.

" Нашата цел е да доведем " Славия " до несъмнено равнище. Това значи да преобладаваме в чешкото състезание и да играем на най-високо европейско равнище в Шампионската лига и да останем там с добра трансферна политика и неизменност в представянето ".

 Досега китайските вложения бяха ориентирани най-вече към клубове от огромните шампионати като
© Reuters

Досега китайските вложения бяха ориентирани най-вече към клубове от огромните шампионати като " Милан " и " Интер "

С по-ниски доходи от телевизионно лъчение и по-малко аудитория на остарели игрища, от години тимовете в Централна и Източна Европа нямат финансовата мощност на одобрените шампионати.

" Славия " се класира за плейофите в Шампионската лига през идващия сезон, откакто завоюва чешкото състезание. За тим, който е достигал единствено един път груповата фаза на водещия европейски шампионат - още преди десетилетие през сезон 2008-09, " Славия " осъзнава, че има високи упоритости.

Според Незмар притежателите с дълбоки джобове, които са поели дълготраен ангажимент, ще оказват помощ за развиването на " Славия ", чиито играчи от предишното включват нападателя Йозеф Бицан, считан за един от най-комплексните голмайстори в разцвета си през 30-те и 40 години на 19 век, и някогашният футболист на " Ливърпул " и чешки национал Владимир Шмицер.

 Как
© Reuters

Китайският вложител CEFC China Energy купи " Славия " през 2015 година, откакто клубът съвсем не колабира след дългогодишни проблеми със собствеността. Самият CEFC се сблъска с финансови проблеми, подтиквайки държавната CITIC да поеме по-голямата част от чешките й активи през 2018 година Впоследствие компанията продаде мажоритарния си дял в " Славия " на Sinobo.

" Без финансова основа за декор, няма по какъв начин да задържите играчи. Винаги ще има по-добри шампионати и по-добри клубове ", сподели Незмар.

Според него ключът за " Славия " е да подсигурява, че играчи като 24-годишния Сучек ще останат, до момента в който клубът продължи да се развива.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР