Заговорническият елемент се засили още повече, след като Европейската сметна

...
Заговорническият елемент се засили още повече, след като Европейската сметна
Коментари Харесай

ЕС увърта за ролята на Урсула фон дер Лайен в сделка за милиарди с Pfizer

Заговорническият детайл се ускори още повече, откакто Европейската счете палата разгласява отчет, в който упреква Европейската комисия за това, че отхвърля да разкрие детайлности за персоналната роля на шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в договарянията с компанията Pfizer.

Бюджетният контрол откри, че шефът на Европейски Съюз е отхвърлил съществуващия устав, с цел да подписа предварителна договорка с американската мултинационална компания, проправяйки пътя за контракт за до 1,8 милиарда дози ваксина против ковид, който да бъде подписан през май 2021 година За всички останали ваксини покупко-продажбите, подписани от Европейски Съюз сред 2020 година и 2021 година, са с присъединяване на взаимен екип, в който влизат длъжностни лица от Комисията и седем страни членки. Освен това те са факт след проучвателни диалози, след което резултатът е отправен до Управителен съвет по имунизациите, формиран от представители на всички 27 държави-членки на Европейски Съюз.

Но тази открита процедура не е спазена в тази ситуация с най-големия контракт в Европейски Съюз, споделя Сметната палата. Вместо това самата фон дер ЛАйен е провела предвалителни диалози за контракта през март и е показала резултатите  на управителния съвет през април. Междувременно планувана среща на научни съветници, проведена за разискване на тактиката на Европейски Съюз за имунизациите за 2022 година, по този начин и не се състои. 

Договорът е забележителен както като размер, по този начин и като цена. Според изтеклите детайлности дозите ваксини по 15.50 евро всяка, което значи, че става дума за близо 30 милиарда евро.

Сделката пристигна в разгара на пандемията, малко откакто проблемите с производството и разпространяването на производителя на ваксини AstraZeneca оставиха Европейски Съюз зад Съединени американски щати и Англия в битката с пандемията и конкуренцията за ваксини. Фон дер Лайен се намеси в разгара на тази рецесия.

За разлика от другите договорни договаряния, Комисията отхвърли да даде записи от полемиките с Pfizer под формата на протоколи, имена на съветвани специалисти, контрактувани условия или други доказателства.

Старши инспектор показва пред брюкселското издание Politico, че отводът на Комисията да разкрие информация е доста необикновен. Одитният отчет поражда спомагателни опасения по отношение на дейностите на фон дер Лайен, единствено два дни преди тя да произнесе годишната си тирада за положението на Съюза.

Още през април 2021 година New York Times заяви, че водачът на Европейски Съюз е разменил текстови известия с Алберт Бурла, основен изпълнителен шеф на Pfizer, в навечерието на договорката. Привидно уютните връзки сред висши политически и бизнес водачи провокираха реакции още тогава. И, както се отбелязва в отчета, следствието на европейския омбудсман по въпроса срещна стена от безмълвие.

Съдът не може да задължи Комисията да даде изчезналата информация. Но Европейският парламент, посредством своята бюджетна комисия, може да изрази недоволството си по въпроса.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР