Заговор за убийството на ливанския премиер Саад Харири е бил

...
Заговор за убийството на ливанския премиер Саад Харири е бил
Коментари Харесай

Имало заговор за убийството на подалия оставка ливански премиер

Заговор за убийството на ливанския министър председател Саад Харири е бил осуетен преди броени дни в столицата Бейрут. Това разгласи през днешния ден основаната в Дубай сателитна телевизия Ал Арабия, представена от Ройтерс. Медията, която е саудитска благосъстоятелност, се базира на неназован източник.

По-рано през днешния ден Саад Харири изненадващо подаде оставка, като упрекна шиитското придвижване Хизбула и неговия съдружник Иран, че се пробват да дестабилизират Ливан. Бащата на ливанския министър председател, Рафик Харири, бе погубен при атентат в Бейрут през 2005 година, за който са упрекнати четирима членове на Хизбула.

"Онези, които възнамеряваха да убият (ливанския) министър-председател, са дезактивирали наблюдателните кули, около които минавал неговият авто конвой ", споделил анонимният източник, представен от телевизия Ал Арабия.

Ливанското контраразузнаване отхвърли да е осуетило заговора и сподели, че въобще не знае за готвено нападение против премиера.
Иран в това време предизвести, че оставката на Харири ще провокира напрежение в Ливан и Близкия изток като цяло, съобщи още Ройтерс.

"Повтарянето от (ливанския премиер) на нереалистичните и неоснователни обвинявания на ционистите, саудитците и американците против Иран е индикация, че тази оставка е нов сюжет за предизвикателство на напрежение в Ливан и района ", сподели представителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Гасеми. Той изрази убеденост, че "издръжливият ливански народ ще преодолее елементарно този стадий ".

Вчера Харири посети сунитска Саудитска Арабия - главен противник на шиитски Иран в Близкия изток. Същия ден той се срещна в Бейрут с Али Акбар Велаяти, консултант на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей.

Двете районни сили поддържат противоположни страни в спора в Сирия, който раздели надълбоко прилежащ Ливан. Иран и Хизбула Иран са основни съдружници на сирийския президент Башар ал Асад, а Саудитска Арабия - бунтовниците. Политическият блок на Харири е съперник на сирийското въздействие в Ливан, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР