Заглавието и текстът на статията са коригирани в 14. 30ч.,

...
Заглавието и текстът на статията са коригирани в 14. 30ч.,
Коментари Харесай

Търсенето на Боян Петров под Шиша Пангма е прекратено за днес

Заглавието и текстът на публикацията са поправени в 14. 30ч., защото няма изрично удостоверение дали е доближат Лагер 1.

Първият ден от издирването на алпиниста Боян Петров, който ев неопределеност от 3 май в подножието на връх Шиша Пангма (8027 м.), завърши.

Тримата шерпи, които вземат участие в избавителната интервенция, са стигнали под Лагер 1 - на височина към 6 хиляди м., и ще останат да спят там, тъй като има доста мощни пориви напразно, заяви брачната половинка на алпиниста Радослава Ненова пред БНР. От думите й не оказва се дали е доближат лагерът, който по данни на намиращата се там унгарска експедиция, е на височина към 6 700 м., т.е. по-високо, или спасителите са останали на по-ниско, с цел да пренощуват и да продължат търсенето на следващия ден.

От софийския екип на Боян Петров разясниха за " Дневник ", че към момента нямат връзка с базовия лагер и цялостна информация за протичащото се.

Все още няма публична информация и от Министерството на външните работи. От пресцентъра на ведомството оповестиха, че се чака да разпространят известие по-късно през днешния ден.

По информация на Радослава Ненова при положително време шерпите, които се включиха в издирването, ще продължат на следващия ден нагоре.

В същото време италианският публицист Алесандро Филипини, който следи от близко алпинизма, написа във " Facebook ", че Тибетската алпинистка асоциация е изпратила шестима спасители, които сега се намират на 5800 - 6 хиляди м. надморска височина, само че са възпрепятствани да продължат поради мощния вятър. Филипини е брачен партньор на някогашната волейболна националка Цветана Божурина и се познава с Петров.
По негови данни Лагер 1 е забележим, само че в него за момента не се вижда придвижване. Към Лагерите 2 и 3 няма видимост.
Какво се знае до момента за изгубването на Петров - четете тук.
Как реагираха институциите - четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (134)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР