Загиналият турист при един от вчерашните инциденти в района на

...
Загиналият турист при един от вчерашните инциденти в района на
Коментари Харесай

Известен DJ от Варна е загиналият турист на връх Ботев СНИМКИ

Загиналият екскурзиант при един от вчерашните произшествия в региона на връх Ботев е известният DJ Emotion от Варна - Тодор Желязков . Това оповестява Moreto.net.

Тодор Желязков
БЛИЦ напомня, че съдбовният случай е от през вчерашния ден към обяд в региона на връх Жълтец (Саръ кая), към 4 км. западно от връх Ботев.

Двама туристи са тръгнали в посока хижа "Добрила ", като проектът им е бил да преминат през така наречен алпийско било на планината.

Загиналият Тодор Желязков и негов другар са посрещнали нова година на хижа Тъжа, а на 1 януари са изкачили връх Ботев. На 2 януари са подхванали преход в посока хижа Добрила.

Мъж и жена, срещнали се с тях на връх Ботев, часове наред са ги убеждавали да не подхващат рискования преход, излиза наяве от обява в обществената мрежа.

Част от секторът сред връх Ботев и хижа Добрила, прочут още като алпийското било на Стара планина, е извънредно комплициран и рисков в зимни условия и прекосяването му изисква специфични алпийски умения и екипировка.

Двамата туристи обаче са нямали нито нужната екипировка, нито нужните умения и опит с цел да преминат по алпийския траверс на Балкана. Нещо повече, те даже не са знаели какво ги чака, тъй като не са били прекосявали по маршрута даже и през лятото.


Връх Жълтец и скатът по който е трябвало да се спуснат двамата

Още на първия стръмен скат, при втурване от вр. Жълтец, Тодор се подхлъзва и се свлича към 300 метра надолу по заледения и каменист скат. По-късно е открита гибелта му, а за през днешния ден бе планувано да бъде изнесено тялото. Операцията по изваждане на тялото обаче бе отсрочена поради мъглата и ураганния вятър.


Поглед от връх Жълтец към Алпийското било на Балкана

Заради почивните дни, тихото и слънчево време доста туристи са подхванали изкачването на първенеца на Стара планина през вчерашния ден. Целият терен обаче е бил замръзнал и изкачването без профилирана екипировка - котки и пикел е криело сериозен риск за туриситите.

Планински избавител, поискал анонимност, разяснява за Moreto.net, че в случай че двамата туристи бяха преодоляли спускането от връх Жълтец и бяха траяли в посока алпийското било, евентуално в този момент жертвите щяха да бъдат две. По негови думи теренът там е извънредно рисков и зимно прекосяване в актуалните условия със сняг и лед е допустимо да бъде осъществено единствено от алпинисти с нужното съоръжение, екипировка и подсигуряване.

От ПСС споделят, че причина за всички произшествия в първите два дни на година е основно подценяване на изискванията в зимната планина и по-точно снежната конюнктура, както и неналичието на уместно съоръжение. Пострадалите са били без котки или са употребявали несъответствуващи за изискванията сега туристически котки.

Междувременно Снежана Миронова, която е другарка на починалия Тодор сподели лобното му място и написа мощен пост в обществената мрежа Facebook.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Вр. Жълтец От този връх, през вчерашния ден 02.01.21г. пада и умира Тодор Желязков, упорит, грамотен, млад мъж от Варна, тръгнал...
Публикувахте от в
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР