Загиналите при инцидента в казанлъшкия оръжеен завод Арсенал са извършвали

...
Загиналите при инцидента в казанлъшкия оръжеен завод Арсенал са извършвали
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: Загиналите в Арсенал са извършвали безопасна дейност

Загиналите при случая в казанлъшкия оръжеен цех " Арсенал " са правили една от най-безопасните действия в предприятието. Това оповестиха от Главната ревизия по труда (ГИД).

Вчера минути след 11 часа избухна врзив в Завод 4 на оръжейницата, при който починаха трима служащи, а една жена бе ранена. Това се случи в завод 150 на Завод 4. Загиналият мъж е на 55 години, а двете дами - на 43 и 53 година, бяха оповестени за изчезнали. От прокуратурата оповестиха, че най-вероятно са затрупани под отломките на разрушената постройка. Тежко пострада и друга жена, която бе превозена в София с заплаха за живота.

При следствието на случая е командирован екип от специалисти от Главната дирекция " Инспектиране на труда " да подкрепи инспекторите по труда от Дирекция " Инспекция по труда " - Стара Загора.

Според данни, предоставени от работодателя, потърпевшите е следвало да приключат работа, стартирана предния ден. Те трябвало да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически произведения. Това се една от най-безопасните действия в оръжейницата. Необходимото количество примес за дотъкмяване на поръчката е било направено преди почивката от 10:00 до 10:15 часа. След нея починалите работнички е трябвало да почистят помещението.

Причините за зародилия на по-късен стадий гърмеж, както и за наличието на починалия служащ в помещението следва да бъдат изяснени.

И четиримата потърпевши служащи имат годна дееспособност за работа с взривни субстанции, показват от ГИТ. Извършен им е и инструктаж за деня. Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички нужни документи, свързани с софтуерните условия и поредност на работния развой, за сигурност при работа и други документи, свързани със здравословни условия на труд.

Производствата на " Арсенал " АД, които са с висок риск, са включени в листата с обекти за периодически надзор на рискови производства и действия. Планирани инспекции в тях се правят на три месеца, в които вземат участие и специалисти от Централно ръководство на ГИТ. Извършват се и следващи инспекции за осъществяването на дадените наставления.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР