Загиналата край Ихтиман Вяра Лозанова е била единствената жена у

...
Загиналата край Ихтиман Вяра Лозанова е била единствената жена у
Коментари Харесай

Загиналата Вяра била единствената жена авиомеханик у нас

Загиналата край Ихтиман Вяра Лозанова е била единствената жена у нас, която е работила като авиомеханик по бойните хеликоптери. Това описа за Марица.бг някогашният пълководец на авиобаза „ Крумово ” о. з. военачалник Стефан Петров.

Вяра се е познавала доста добре с авариралия преди месец край село Оризари - Стефан Василски . И тогава, и в този момент, нещастието се случи с дребен подготвителен аероплан.

Вяра и Стефан се познавали около летището за дребни самолети край Белозем. И двамата били постоянни гости там.

Много добре помня Вяра Лозанова . По мое време тя работеше в свързочната ескадрила на авиобазата. Помня и татко й – подполковник Васил Лозанов ”, описа о. з. военачалник Петров.

Бившият пълководец на авиобазата от 2003 до 2010 година бил покъртен, когато чул за злополуката край Ихтиман.

„ Чух името и бях шокиран. То е доста особено - незабавно осъзнах, че това е нашата Вяра ”, сподели о. з. генералът.

Бащата на Вяра Лозанова се пенсионирал като щурман насочвач. Не е управлявал аероплан тъй като това е наземна служба.

О. з. ген. Петров акцентира и нещо друго – Вяра Лозанова сама е поискала да приключи сложната компетентност авиомеханик .

„ Не съм напълно сигурен, само че мисля, че тя е единствената жена с тази специалност в България . Това е тежко занятие – там би трябвало да се работи по целия мотор на хеликоптерите и се носи лична отговорност. Една неточност може да е съдбовна ”, споделя той.

О. з. генералът помни, че съвсем всички дами в техническите служби на авиацията избират да се занимават нормално с финото съоръжение на хеликоптерите, тъй като това физически това е доста по-лесна и чиста работа.

По времето на Стефан Петров Вяра Лозанова била един от най-лъчезарните хора в авиобазата. Затова и изпълнявала ролята на Снежанка по време на коледните тържества в Крумово.

Пилотът Нено Рангелов от летището за дребни самолети край Белозем споделя, че Вяра ходила на него с огромно предпочитание.

„ При нас идването е занимание. Тя може би идваше съвсем всяка седмица и ни даваше доста потребни препоръки. Ние ценяхме общата й просвета, обвързвана с моторите на другите летателни машини. Не е взела участие в ремонта на машините ни, тъй като имаме личен състав за това ”, изясни Рангелов.

Пилотът на Су-25 е и един от притежателите на летището край Белозем счита, че злополуката на Василски и тази на Вяра са ужасни нещастия.

Преди няколко години се появиха информации, че летището край Белозем няма нужните разрешителни да се правят полети от него.

Било една заградена поляна с хангар край автомагистралата .

Аз имам всички разрешителни да правя образование с дребни самолети . Това значи, че на летището ни може да се излетява и каца. От 3-4 години имаме всички разрешителни ”, сподели Нено Рангелов .
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР