“Загърбването на политическите проблеми рано или късно ще доведе до

...
“Загърбването на политическите проблеми рано или късно ще доведе до
Коментари Харесай

Радев иска македонските българи да ги има в Конституцията на РСМ

“Загърбването на политическите проблеми рано или късно ще докара до блокиране на процеса на европейска интеграция на Скопие ”, съобщи президентът Румен Радев, който посрещна на Дондуков 2 представители на организации на българите в Република Северна Македония (РСМ), написа. 

Той подсигурява поддръжката си за признание на българското малцинство в прилежащата страна. При президента се събра делегация на нашите сънародници от: КЦ Иван Михайлов, Сдружение Трибуна, Сдружение Македонско-Българско другарство, Сдружение Коридор 8, Сдружение Интеракция, Сдружение Единство-Кочани и Политическа партия Гражданско демократичния съюз (ГДС). 

“Аз упорствам да има ясни гаранции и резистентен развой по пътя на евроинтеграцията на РСМ. България е страната, която желае най-вече това да се случи и по тази причина държа вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ ”, разгласи Радев. „ Тук никога не става дума за интервенция във вътрешните каузи, а за израз на нашата угриженост и поддръжка за ефикасния и резистентен път на Скопие към Европейски Съюз ”, акцентира той. 

„ Това е наложително изискване за предоставяне на единодушие от страна на България за начало на европреговорите ”, акцентира президентът. “Държа на това, както и да има ясни гаранции за отбрана на българското културно-историческо завещание в РСМ. Преди да отворим вратата за начало на договарянията следва да забележим и явен и резистентен развой на премахване на езика на омразата ”, безапелационен бе Радев. 

“Пътят към участието на РСМ в Европейски Съюз следва да се основава на ценене на човешките права, на покриване на Копенхагенските критерии, на премахване на идеологемите от тоталитарното минало. Децата на нашите сънародници в РСМ не би трябвало да се срамят да се нарекат българи, поради това, което четат в учебниците и поради плочите, които виждат на входа на своите учебни заведения. Категорично би трябвало да бъде комплициран завършек на този развой на втълпяване на ненавист към българите и България ”,  настоя президентът. 

“Стремежът на македонските българи да бъдат пълноправни и пълноценни жители на своята страна РСМ  трябва да бъде подсилен. Само по този начин нашите сънародници могат да бъдат изцяло интегрирани в обществено-икономическия живот, да имат място в квотното посланичество в администрацията на страната и да станат забележими в нейния юридически мир, тъй като сега те са невидими там.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР