Загадката на упорито ниската инфлация въпреки засилващия се икономически растеж

...
Загадката на упорито ниската инфлация въпреки засилващия се икономически растеж
Коментари Харесай

Банката за международни разплащания: Слабата инфлация в световен план е въпрос за 1 милиард долара



Загадката на настойчиво ниската инфлация макар засилващия се стопански напредък в международен проект и продължаващите политики на парични тласъци, е въпрос за " един милиард $ ", означи през уикенда Банката за интернационалните разплащания (BIS) при показване на своя постоянен тримесечен отчет.

Банката за интернационалните разплащания уточни, че евтините лихви по заемите и рядко срещаната едновременна агресия на развитите и на разрастващите се стопански системи движат във възходяща посока международните финансови пазари, като към този момент стартират да се появяват признаци на " нараснало инвеститорско въодушевление ".

В същото време BIS регистрира, че корпоративният дълг на Съединени американски щати е доста по-висок, в сравнение с преди световната финансова рецесия. Докладът на банката включва изследване, което демонстрира, че международният дълг може да се окаже недооценен с към 13 трлн. $, защото обичайните счетоводни практики изключват валутните деривати, употребявани за хеджиране при интернационалната търговия, както и облигациите в задгранична валута.

Нарастващият държавен дълг на нововъзникващите пазари се удвоил от 2007-а година насам, достигайки 11,7 трлн. $ в края на предходната година, като за същия интервал държавният дълг на тези стопански системи се усили до 51% от 41% от Брутният вътрешен продукт.

Всичко това повдига въпрос по отношение на заплахата за нова рецесия, в случай че има доста увеличение на лихвените проценти. В тази връзка BIS прикани за последователно връщане към по-високи лихвени проценти, макар че централните банки са неуверени предвид на настойчиво ниската инфлация в международен проект.

Според Банката за интернационалните разплащания към момента никой не определил за какво световната инфлация остава толкоз сдържана, макар че редица стопански системи са се доближили, или даже са надминали оценките за цялостната трудова претовареност и макар че централните банки не престават да организират невиждани стимулиращи парични и лихвени политики.

Това е въпрос за трилион $, който би определил пътят на международната стопанска система през идващите години и най-вероятно би определил бъдещето на актуалните политически рамки. Тревожно е, че никой не знае отговорът, означи BIS в своя тримесечен отчет.

Основният фокус на отчета е подложен точно върху неналичието на инфлация, върху стремителният ценови растеж на финансовите пазари и тяхната дарба да пренебрегват геополитическите напрежение и това, което банката дефинира като " удивително " ниски равнища на пазарни съмнения и неустойчивост.

Банката за интернационалните разплащания употребява своя нов тримесечен отчет, с цел да отбелязя и евентуалните рискови области, които могат да се развият в бъдеще.

След световната финансова рецесия дългът в международен проект продължа да нараства като % от Брутният вътрешен продукт. Определящ въпрос за международната стопанска система е дo каква степен финансовите салда могат да бъдат уязвими от по-високите лихвени проценти в бъдеще, показва BIS.

Продължителният спад на лихвените проценти до извънредно ниски равнища, без значение от икономическата мощ, основава условия, които усложняват последващото им връщане към по-нормални равнища, предвижда Банката за интернационалните разплащания. На този декор увеличението на % на компаниите, които не са в положение да покрият лихвените си заплащания чрез своите приходите - така наречен " Зомби " компании - не вещае нищо добре, предизвестява BIS.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР