Загадката на Sofia24.bg на 18 август е свързана с легендарен

...
Загадката на Sofia24.bg на 18 август е свързана с легендарен
Коментари Харесай

Това момче е отличен бейзболист, който по-късно се превръща в легендарен актьор, а днес има повод да почерпи

Загадката на Sofia24.bg на 18 август е обвързвана с именит артист.Той е роден на днешната дата през 1936 година в Санта Моника. Той е един от секссилмволите на Холивуд през 60-те и 70-те години на предишния век. Става прочут с функциите си в “Цялото президетнско войнство " с Дъстин Хофман, “Далеч от Африка " с Мерил Стрийп и “Ужилването " с Пол Нюман. Носител е на голям брой награди като “Златен лъв " и “Оскар " за повсеместен принос в киното. Познахте ли го? Става въпрос за Робърт Редфорд. 

След като приключва гимназия в Лос Анджелис, през 1954 започва да учи в Университета в Колорадо на цялостна стипендия с помощта на качествата си на бейзболен състезател. Бейзболът му оказва помощ да резервира добра спортна форма в продължение на доста години. На идната година майка му умира от рак, а той стартира да пие и губи стипендията си. През 1956 заминава за Франция и Италия и се отдава на бохемски живот. 

Завръща се в Съединени американски щати през 1957 и на идната година се дами за Лола Джин Ван Вагенен от мормонските среди в щата Юта. Младоженците се местят в Ню Йорк, където Робърт Редфорд се записва да учи живопис в института Прат. Имат три деца – две девойки и едно момче, четвъртото умира от рядка болест.

Той също по този начин учи в Американската академия за трагични изкуства. Първата му поява в киното е през 1962 година във кино лентата “Висока история ". Там е във второстепенна роля на баскетболист. Театралният дебют на Робърт Редфорд е в “Боси в парка ". Тази роля го прави звезда 5 години по-късно, когато се снима в едноименния филм. В него Редфорд си партнира с Джейн Фонда. Големият му триумф идва през 1969 година с ролята на бандита Сънданс Кид в “Буч Касиди и Сънданс Кид ".

В началото на 60-те години Робърт Редфорд закупува имот земя в Юта, който в този момент се е трансформирал в голямо притежание. Там през 1980 година основава Института Сънданс, а от 1983 година и самостоятелния Сънданс кинофестивал. Името взима от шлагера си с Пол Нюман Буч Касиди и Сънданс Кид.

Бракът на Редфорд със брачната половинка му Лола продължава до 1985 година. През 2009 той се дами за повторно за дългогодишната си другарка художничката Сибил Загарс.

На 82-годишна възраст той се отдръпна от актьорската специалност. Обяви пенсионирането си на Международния кинофестивал в Торонто, където показа предпоследния си филм “Старецът и неговото оръжие ". 

“Все отново в никакъв случай не казвай в никакъв случай ", споделя артистът в изявление за американските медии и прибавя: “Трябва да съм деликатен в прекомерно крайните изявления, тъй като от време на време човек трансформира мнението си. Усещам обаче, че в този момент е точният миг да се отдръпва от актьорската специалност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР