Загадъчни черепни останки, открити в Папуа-Нова Гвинея през 1929 г.,

...
Загадъчни черепни останки, открити в Папуа-Нова Гвинея през 1929 г.,
Коментари Харесай

Откриха черепни останки от най-древната жертва на цунами

Загадъчни черепни остатъци, открити в Папуа-Нова Гвинея през 1929 година, за които преди се е считало, че са от липсващ човешки тип, в този момент разкриват своя друга неповторима характерност. Учените считат, че те принадлежат на най-ранната известна човешка жертва на цунами, съобщи Ройтерс, базирайки се на обява в сп. " PLOS One ".

В нови проучвания на седиментите, където е открит частичният череп на 6000 години, е открито, че те носят присъщи белези за интензивност на цунами. Учените са разкрили в седиментите следи от микроскопични океански организми, наподобяващи тези, открити в почвата след опустошителните цунами в района през 1998 година, взели над 2000 човешки жертви, осведоми Българска телеграфна агенция.

Непълният череп е открит наоколо до град Аитапе на към 7 километра във вътрешността от северното крайбрежие на Папуа-Нова Гвинея. Освен него не са открити други кости. Първоначално учените са сметнали, че черепните остатъци принадлежат на представител на изчезналия преди към 140 000 години тип Хомо еректус. Най-скорошното датиране обаче е открило, че черепът е на 6000 години.

" Черепните остатъци от Аитапе - евентуално от най-ранната известна жертва на цунами, разкриват доста за античните крайбрежни популации и за това по какъв начин сходни бедствия в предишното са оказали фундаментален резултат върху човешките миграция, заселване и просвета ", споделя Джеймс Гоф от изследователския екип от университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

/24 часа

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР