Заетостта при жените е по-висока отколкото при мъжете, но заплащането

...
Заетостта при жените е по-висока отколкото при мъжете, но заплащането
Коментари Харесай

Пенсионерките живеят с доход около линията на бедност

Заетостта при дамите е по-висока в сравнение с при мъжете, само че заплащането продължава да е по-ниско, макар че разликата се стопява през последните години.
Тя е най-съществена във финансовия бранш, опазването на здравето,
ИКТ бранша, преработващата индустрия и в областта на културата, спорта и развлеченията, където заплащането на дамите е с над 30% по-малко от това на мъжете.

Преброяването на популацията от 2021 година сподели, че 2,9 млн. от общо 5,6 млн. души над 15-годишна възраст поставят или оферират труд (работната сила).

Делът на мъжете е доста по-висок – 57,1%, до момента в който този на дамите е 48,8 на 100.

Въпреки че по-малка част от дамите са стопански дейни, делът на заетите от тях е по-висок, а на безработните – по-нисък.

През 2021 година делът на заетите дами в работната мощ е 90,7% (спрямо 89,5% при мъжете), а безработните – 9,3% (спрямо 10,5% мъжете).

Най-висок е делът на дамите сред 45 и 64-годишна възраст – 49,7%. При най-ниската (15-24 г.) и при най-високата възрастова група (65+ години.) присъединяване на дамите е доста по-ниско.
“Това значи, че делът на дамите на пазара на труда е концентриран в най-активната възраст на трудовия живо,
а присъединяване им в работната мощ стартира по-късно и приключва по-рано по отношение на това на мъжете ”, показват създателите на разбора.

Данните по райони сочат, че в София е най-голям процентът на дамите (60 на сто), които вземат участие в работната мощ (спрямо 68% при мъжете),
а най-нисък е в област Кърджали (36% присъединяване на дамите и 43% – на мъжете).
Областите с най-малка разлика в каузи на работната мощ сред двата пола са Благоевград, Кюстендил и Перник (под 6 пр.п. разлика),

а с най-висока – Добрич, Търговище и Шумен (с по 11 пр.п. разлика). “Сравнително огромна част от дамите не вземат участие в работната мощ в някои региони,

където е висок делът на етническото, селското и относително по-ниско образованото население ”, обобщава Адриан Николов и добавя,
че “разликите при присъединяване на мъжете и дамите на трудовия пазар понижават с повишаване на степента на обучение ”.
Изборът на специалност е мощно повлиян от обичайните функции на пола.

Затова максимален брой дами са наети в образованието, опазването на здравето и обществените действия (над 80%),  с други думи в браншове, свързани с работата с хора.
На другия полюс – с под 20% наети дами, са обичайно доминираните от мъжете браншове, като строителството и добивната индустрия.
“Данните демонстрират, че в секторите, в които е нужен персонален контакт и работа с хора, са заети най-вече дами, а в тези,

в които се изисква главно физическа мощ, доминират мъжете ”, разяснява Зорница Славова, старши икономист в ИПИ.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР