Заетите в сектор Сценични изкуства поставят три искания пред управляващите. Те

...
Заетите в сектор Сценични изкуства поставят три искания пред управляващите.
Те
Коментари Харесай

Сектор Сценични изкуства поставя три искания пред управляващите

Заетите в бранш " Сценични изкуства " слагат три претенции пред ръководещите .

Те регистрират тотална абдикация на театралните изкуства от техните основни функционалности, натоварен отлив на профилирани фрагменти и равнища на възнаграждение в доста от културните институти, които са по-близки до минималните, в сравнение с до междинните за страната.

В отвореното им писмо се отбелязва, че методиката за финансиране на театралните изкуства през годините е претърпяла доста поправки и се е потвърдила като неефективна.

От сектора са безапелационни, че би трябвало неотложно да бъде пресечен порочният цикъл от несъответстващи, голословни и несвързани с публичните функционалности на културните институти методики и политики , водещи до редовно недофинансиране.
 Творци вършат равносметка за унизителните си заплати с митинг на 1 ноември
Творци вършат равносметка за унизителните си заплати с митинг на 1 ноември

Над 80 млн. лв. недостигат за финансиране на театралните изкуства

По тази причина упорстват за премахване на дефектите на системата за финансиране на театралните изкуства , която поражда неспособност на голямото болшинство от държавните културни институти да изпълнят критериите, заложени в браншовите контракти. Постигане на публичен консенсус сред всички представители на бранша, които имат законен интерес, за смяна на методиката, тъй че от една страна да се реализира заслужено заплащане на заетите в бранша, а от друга - да се подсигурява осъществяването на просветителните, районни и обществени функционалности на културните институти.

На второ място приканват за незабавно обезпечаване на средства посредством въвеждане на краткотраен законов механизъм за осъществяване на уговорките, поети в браншовите съглашения , до момента в който се търси трайно решение на въпроса по какъв метод и съгласно какви критерии да се подсигурява осъществяването на публичните функционалности на държавните културни институти.
 Творците желаят най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт в бюджета за просвета до три години
Творците желаят най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт в бюджета за просвета до три години

Според Христо Мутафчиев без неотложно нарастване на средствата почват банкрути на културни институти

Третото искане на сектора е гладко и стабилно нарастване на бюджета за просвета и редом създаване на административен и експертен потенциал в структурите на Министерството на културата, тъй че този бюджет да се разходва, като се основават устойчиви механизми за развиване на бранша.

В позицията се предизвестява, че при липса на действителни стъпки и решения, ще се пристъпи към ефикасни дейности за отбрана на ползите на бранша.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР