„Заедно сме по-силни!“ e посланието за 2020 г. на Международния

...
„Заедно сме по-силни!“ e посланието за 2020 г. на Международния
Коментари Харесай

НКЖИ отбелязва 11 юни – Международен ден за безопасно преминаване през ЖП прелезите

„ Заедно сме по-силни! “ e посланието за 2020 година на Международния ден за безвредно прекосяване през железопътните прелези. То е ориентирано към всички водачи и пешеходци, които бързайки постоянно подценяват разпоредбите. Краткото прекъсване предотвратява опцията от сериозен случай с евентуална загуба на човешки живот.

За дванадесета поредна година НКЖИ се включва в Международния ден за безвредно прекосяване през жп прелезите, който се организира по самодейност на Международния съюз на железниците (UIC) взаимно с железопътния и автомобилния бранш допълнително от 40 страни в света. Първият Международен ден за безвредно прекосяване през железопътните прелези беше извършен на 25 юни 2009 година в 27 страни.

Основната цел на самодейността е да покаже, че случаите могат да бъдат избегнати, като се съблюдават разпоредбите за придвижване и се ограничи рисковото държание на участниците в придвижването при прекосяване през жп прелезите и пространството към тях.

Разгънатата дължина на железопътната мрежа на Република България е 6 456 км. На територията на страната има 757 прелеза, стопанисвани от Държавно дружество „ Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.

По своята съоръженост железопътните прелези са:

 274 бр. съоръжени с автоматизирани прелезни сигнализации (звукова и светлинна),

 133 бр. съоръжени с автоматизирани бариери,

 119 бр. съоръжени с електрически бариери,

 81 бр. съоръжени с ръчно управляеми бариери,

 150 бр. железопътни прелези са сигнализирани с пътни знаци според Закона за придвижване по пътищата и Наредба №4 за железопътните прелези.

На 313 прелезни устройства са конфигурирани шосейни светофари с трета бяла постепенно мигаща светлина в сходство с Наредба № 17 за контролиране на придвижването по пътищата със светлинни сигнали. Бялата бавно-мигаща светлина демонстрира на водачите на пътни транспортни средства, че автоматизираното прелезно устройство е изправно и към прелеза не доближава жп возило.

Системи за видео наблюдаване са инсталирани на 42 броя прелези.

Независимо от дейното присъединяване на НКЖИ с разнообразни акции през годините в Международния ден за безвредно прекосяване през жп прелези (ILCAD), от началото на 2020 година до 31 май 2020 година са се случили 8 катастрофи на жп прелези, породени от нарушение на разпоредбите за сигурност от водачите на пътни транспортни средства.

Повече информация по отношение на капиталовата стратегия на ДПНКЖИ за пресъоръжаване на прелезите можете да намерите на уеб страницата на Компанията www.rail-infra.bg и FB страницата, основана по отношение на Международния ден за безвредно прекосяване през жп прелезите https://www.facebook.com/levelcrossingssafety/.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР