Заедно със Св. Мина днес честваме и Св. Виктор. Затова

...
Заедно със Св. Мина днес честваме и Св. Виктор. Затова
Коментари Харесай

Почитаме свети Мина - покровител на семейството

Заедно със Св. Мина през днешния ден честваме и Св. Виктор. Затова през днешния ден имен ден имат Минка, Минчо, Виктор и Виктория.

Днес почитаме свети Мина като настойник на фамилията. Името му значи " месечина, луна ". Известен Чудотворец, свети Мина е настойник на сираците и бездомните. Смята се за покровител и на всички национални лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Св. Мина Котуански може би не е от „ огромните ” светии, само че е измежду най- почитаните. Негови икони са едни от най-подаряваните, изключително за младо семейство и нов дом, за човек, който потегля на път, написа женското списание Hera.bg.

Защо е по този начин, каква е неговата орис и кой го смята за собствен настойник?

Мина бил египетски боец под командването на Фирмилиан. По това време пък в Рим зарували дружно двама царе – Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали укази, съгласно които християните били принуждавани да вземат участие е идолопоклонничество, жертвоприншения и гладиаторски зрелища. Мина доста се разочаровал от тази политика в родния му Египет, напуснал службата си и се отдръпнал в планините. Там се отдал на пост, молебствия и работа Богу, с което да се приближи до Него и да разбере по какъв начин да Му служи по- добре. Така минали доста години.

Един ден Светият Дух показал на Мина, че в град Котуан ще се устройват още веднъж жертвоприношения и зрелища. Мина отишъл и застанал в средата на арената, почнал да изобличава нечестивите. Управителят на града доста се ядосал, затворил Мина в тюрма и с непрестанни увещания да изостави вярата, го измъчвал съвсем до гибел. Мина се държал гордо и не отстъпил. Накрая го обезглавили, запалили тялото му. Вярващите събрали останките и облеклата му, повили ги и ги помазали с миро. Погребали ги в родния на Мина град Александрия. На мястото на изгарянето по- късно построили черква и в нея до ден сегашен вярващите се кълнат, че стават чудеса.

Ето едни от по- известните чудеса на Св. Мина:

Благочестив търговец чул за чудесата на църквата в Александрия и решил да иде да се поклони. По пътя замръкнал в староприемница. Там домакинът се изкушил от даровете, които носел търговецът и го умъртвил. Измъчван от скрупули, той към този момент нямал мира. През нощта му се явил св. Мина на кон, изобличил го, възкресил търговеца и го пратил по пътя му. Самият палач паднал мъртъв от боязън пред чудото.

Оттогава св. Мина се смята покровител на пасажерите, странниците и пътешествениците, които желаят да намерят мир по пътя и да дойдат живи и здрави. Затова на човек, който се насочва на дълъг път, се подарява иконка с лика на св. Мина. В по- нравствен аспект на св. Мина се молят хора, които желаят да отговорят на значим въпрос, които желаят да разрешат алтернатива, да намерят нравствен покой. Помага да се намерят изгубени движимости. Покровителства сираци и бездомници.

Друго известно знамение било обвързвано с една жена – София. Тя също желала да се поклони на светеца. Била останала без мъж и пътувала сама. Срещнал я боец, който желал да я обезчести. св. Мина се намесил след горещите й молебствия, санкционирал боеца и дамата била невредима. Завързал боеца за коня и влачейки го, конят стигнал Александрия. Там спрял, а боецът разказал всичко на множеството и се покаял.

Св. Мина се счита и за покровител на самотните дами, вдовици и неомъжени, пазейки тяхната чест. Жените, които желаят да заченат, се молят на Богородица и на Св. Мина. Той закриля и младите фамилии, новия им дом. В Обрадовския манастир до София се намира чудодейна икона на Св. Мина, която е помогнала на доста хора да открият верния сътрудник.

В националните вярвания се приема, че Свети Мина покровителства фамилията и пътуващите и че оказва помощ за намирането на изгубени движимости.

Сред народа на този ден е крайното време да се довършат всички поправки, стартирани през лятото. Да се запушат процепите, да се поправи покрива, оградата. Това е изключително значимо, тъй като Св. Мина бележи средата на Мратинци, Вълчи празници, почнали от Архангеловден ( 8 ноември ) до 21 ноември – Въведение Богородично. По този метод вълци, караконджули и демони не могат да влязат в къщата. В националните показа Св. Мина е и държател на вълците, които пуска и самичък прибира.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР