Заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган успяхме да

...
Заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган успяхме да
Коментари Харесай

Президентът: Сътрудничеството между България и Турция за енергийна и транспортна свързаност има ключово значение за бъдещето на Европа

Заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган успяхме да реализираме осезателен прогрес във значими области в нашите двустранни връзки. Ако плановете, които стартира служебното държавно управление след решаващата ми среща с него предходната година, се осъществят, това ще увеличи ролята на нашите две страни за повече сигурност, непоклатимост и разцвет на нашия район. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти преди церемонията по встъпване в служба на Реджеп Тайип Ердоган, който беше избран отново за президент на Република Турция.
 
Сътрудничеството сред България и Турция има основно значение за бъдещето на Европа, съобщи президентът и добави, че южната ни съседка е най-големият търговско-икономически сътрудник на България отвън Европейски Съюз, а в  днешната комплицирана геополитическа конюнктура ролята на страната осезаемо нараства. Румен Радев уточни, че дружно с турския си сътрудник са построили връзки на доверие и другарство и подсети за постигнатия осезателен прогрес във значими области в двустранните връзки след визитата му в Истанбул през октомври предходната година. „ След срещата ми тогава с президента Ердоган България подписа съглашение, с което получава достъп до всички турски терминали за полутечен газ и газопреносната мрежа на страната и то за 13 години с запазен потенциал от 1,5 милиарда куб. м. газ на година. Ние сме единствената страна, която съумя да реализира такова съглашение “, съобщи Румен Радев, като добави, че постигнатата договореност дава постоянни гаранции за сигурност на доставките на газ, за диверсификация и преференциални цени. „ Това съглашение нарежда България като значим фактор за енергийната сигурност на страните от Централна и Източна Европа “, добави Румен Радев.
 
„ Отчитайки дълбоките промени в световните вериги на доставки, растящият трафик сред нашите страни и нашата осъзната отговорност към нашите европейски сътрудници, с президента Ердоган поехме ангажимент и набелязахме общи ограничения за доста възстановяване на транспортната съгласуваност сред нашите страни “, съобщи Румен Радев. Държавният глава означи започнатите планове, свързани с разширението на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, което скоро ще бъде намерено, усъвършенстването на потенциала на единствената железопътна линия сред България и Турция, както и сключване на меморандум за създаване на втора жп линия сред Елхово, Лесово, Хамзабейли и Одрин, с поддръжката на Европейски Съюз. „ Проектира се към този момент построяването на магистрална права сред Лесово и автомагистрала „ Марица “, тъй че да можем да разделим големия поток от тирове и влакове на две, както и построяването на  пешеходен мост при Резово.
 
„ Изпълнението на всички тези планове дава мощен подтик на търговията, на икономическото развиване и дава нови благоприятни условия за целия ни район. Силно се надявам, че новото постоянно държавно управление ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото “, съобщи Румен Радев, като акцентира, че тези планове са значими освен за България, само че и за Европа. „ Ако желаеме България да се развива с по-бързи стопански темпове и да ускори ролята си в нашия район и Европа, би трябвало да подобряваме доста нашата съгласуваност, която изостана през годините “, акцентира президентът.
 
Държавният глава уточни, че след експанзията на Русия в Украйна единственият маршрут за сухопътния превоз е през Турция и България, а размерът му пораства експоненциално. Президентът добави, че страната ни би трябвало да усъвършенства свързаността си, с цел да отговори на засиления трафик. „ Трябва изрично да се възползваме от това поради нашите стопански системи и развиване на търговията и поради подпомагането на нашите сътрудници и съдружници от Европа “, добави Румен Радев.
 
В отговор на въпрос за оправянето с незаконната миграция Румен Радев съобщи, че Турция е поела сериозен ангажимент да способства за опазването на общата ни европейска граница и статистиката от последните месеци дава резултати от усилването на защитата. С новия мандат на президента Ердоган чакам, че Турция ще работи по-усилено в помощ на всички ни за опазването на външната европейска граница, уточни българският президент.  
 
Румен Радев съобщи, че е поканил европейските водачи да вземат участие в инициираната от България оперативна група за взаимоотношение за битка с незаконната миграция и трафика на хора, която се поддържа от Европол. Президентът уточни, че финансовите и организационни центрове на мрежата за трафик на мигранти са в разнообразни европейски страни и е належащо бързо шерване на информация за противопоставяне и  координирани интервенции на територията на целия Европейски Съюз. „ Ще имаме триумф, когато наблюдаваме и спираме  паричните потоци и по този метод лишаваме тази мрежа от средства “, съобщи президентът.
 
Попитан за това дали дефинира показания план за постоянно държавно управление като експертен или политически, президентът означи, че няма експертни кабинети, а политическата отговорност ще бъде носена от политическите партии, които застават зад това държавно управление. „ Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства “, уточни президентът.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР