Заедно с лидерите на Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен

...
Заедно с лидерите на Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен
Коментари Харесай

Андрей Цеков: Пари няма - оправданието на ГЕРБ за общинските п...

Заедно с водачите на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков и Асен Василев и досегашния министър председател акад. Николай Денков участвахме в открит диалог с хората в Благоевград за смяната през последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме, какво ни чака.

 

Регионалната политика е страната да основава обществени богатства, тъй че хората да желаят да живеят в съответните обитаеми места, а бизнесът – да идва самичък. Човек не е нужно да е вълшебник или магьосник – би трябвало да следва елементарното предписание – да мисли за хората, а не за своите хора.

 

През последните 20 година общините са били оставени като сирачета от позиция на финансови вложения и са разчитали най-вече на еврофондовете за реализацията на разнообразни планове. Средногодишно в общините по времето на ръководството на ГЕРБ са влизали сред 50 и 100 млн. лева От описите с планове на кметове на ГЕРБ и Движение за права и свободи министърът е подчертавал с флумастер, съгласувал с премиера и най-после пресявали 20 общини.

 

За 10 месеца аз разписах 1134 съглашения за 2 514 000 000 лева Само само че Националната стратегия за общински планове сключих 723 съглашения със 191 общини за над 1,9 милиарда лева

 

По време кабинета „ Борисов 3 “ за 4 година да има 283 общински плана, от които 100-тина за Общ устройствен план, останалите 180 – за пътища, ВиК, детски градини на обща стойност под 200 млн. лева за 4 година Тези съглашения се подписват нормално в края на годината и отиват при едни и същи.

 

Оправданието – пари няма. А пари постоянно е имало. Защото помним, че в края на всяка година по времето на ГЕРБ, остатъкът от към 3 милиарда лева се разпределяше сред строителни компании за скъпите преасфалтирания.

 

По времето на кабинета „ Петков “ създадохме система, като поканихме всички общини да си заявят 3-те предпочитаните плана и утвърдихме лист с над 400 общински плана.

 

Сега около Националната стратегия за общински планове има голям възторг в общините, тъй като би трябвало механизъм за регулярно финансиране на улици с тротоари, водопроводи, паркове с пейки и кошчета и други Програмата е изцяло обезпечена финансово.
Благоевград е една от областите, в които кметовете бяха най-активни – от средата на февруари до 9 април сключихме 82 съглашения за към 189 млн. лева за района.

 

Вторият значим аспект е в какво влагаше парите ГЕРБ и по какъв начин си представяше районната политика. Знаете ли, че в монтанската община Якимово с 1800 поданици е единствената зала за кърлинг в България, в село Дългоделци с 800 поданици има учебно заведение за балет и фитнес зала, в селото на татко ми с 800 поданици има стадион за 6,5 млн. лева с 2 помощни терена – тенис кортове и плувен басейн. Изхвърляха се средства за мегаломански планове. Грехота е да похарчиш 5 млн. за стадион в Струмяни, по-добре направи 10 стадиони за по 300 - 400 000 лева за школата на Пирин Благоевград, където са децата, където има смисъл с цел да развиваш спортните гении, където ще създадеш предпоставки за здраве на хиляди деца.

 

Помислете по какъв начин желаеме да се развива страната ни!

 

Андрей Цеков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР