Заедно с бизнеса и с двустранните камари, искаме ясно да

...
Заедно с бизнеса и с двустранните камари, искаме ясно да
Коментари Харесай

Икономическият министър очаква между 3 и 5% ръст на БВП след присъединяването ни към Шенген

Заедно с бизнеса и с двустранните камари, желаеме ясно да заявим, че икономическата сигурност и развиването на Европа зависят от цялостната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната.

Това сподели през днешния ден министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов пред медиите в Русе.

Той посрещна румънския си сътрудник – министъра на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя на Дунав мост. Двамата разискаха логистичните компликации на границата, които затрудняват вложителите и бизнесите от цяла Европа.

Министър Богданов акцентира, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са обилни. По неговите думи над 6 часа са изчакванията на границата, в опеределен интервал от време, единствено на тежкотоварния трафик. „ Няма по какъв начин Европа да бъде конкурентоспособна, в случай че милионите камиони, които минават през България, чакат по толкоз време “, сподели още той.

„ Километричните опашки и затрудненото прекосяване на границата пречат на нашия бизнес и на нашите страни, а това е сериозен проблем и за Европа “, акцентира Богданов. По неговите думи, с цел да се резервира конкурентоспособността на целия район, България и Румъния би трябвало да бъдат изцяло интегрирани в европейското пространство. „ Ние сме дейна част от икономическото развиване на Европа “, акцентира Богданов.

Министър Богданов: Икономическата сигурност на Европа зависи от цялостната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната„ Доказали сме, че България и Румъния са дестинации, в които се основават бъдещите нововъведения за Европа и имаме доста такива образци, които можем да споделим “, безапелационен бе министърът. По неговите думи Югоизточна Европа предлага доста благоприятни условия за напредък и развиване и този район ще бъде главен фактор за подкрепяне развиването на цяла Европа.

Икономическият министър акцентира, че от присъединението на България в Шенген и в еврозоната се чака растеж на Брутният вътрешен продукт сред 3% и 5%. „ Надявам се напъните на България и Румъния да бъдат забелязани и да бъде регистрирано, че икономическото развиване на нашите страни е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа “, добави Богданов.

“Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са естествените права, които имаме, с цел да да бъдат нашите стопански системи конкурентни на всички други стопански системи в Европейския съюз ”. Така разяснява тематиката министърът на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa на Румъния Щефaн-Paдy Oпpя.

Двамата министри откриха конференция на тематика: „ Обединена Европа – веднъж към икономическа сигурност и устойчива интеграция “. В рамките на форума бе подложен акцент върху икономическото бъдеще на района, основните инфраструктурни планове, както и положителните практики сред бизнеса. На събитието участваха вложители, представители на задграничния и локалния бизнес и на търговски камари на двете страни.

Конференцията бе проведена от Министерството на стопанската система и промишлеността на Република България и Министерството на стопанската система, предприемачеството и туризма на Република Румъния.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР