Заедно и в добро, и в лошо ... не, тези

...
Заедно и в добро, и в лошо ... не, тези
Коментари Харесай

Служебното правителство - доброто и лошото дотук

Заедно и в положително, и в неприятно... не, тези думи бяха за различен случай. Или пък не са. Важат и за този – за ръководството на страната. Защото животът е подобен – има и положително, и неприятно, значимото е да вършим повече положително и да минаваме по-бързо през неприятното.
Така е при служебното държавно управление. Макар и то към момента да не е било дълго на власт, в политиката му към този момент може да се откроят похвални начинания, само че може и да бъде отправена доста рецензия за (без)действията в избрани браншове.
Доброто
Безспорно работата на финансовия министър Асен Василев и на икономическия Кирил Петков. И двамата започнаха крепко да натискат тъкмо там, където да лъсне какъв брой кухи бяха икономическите хвалби на Бойко Борисов. Василев подкара по лист – и от кой към момента може да се търси дължимото! Добра концепция е да се ревизира и какъв брой касова наличност държи фактически – това е остарял трик да се бяга от налози! Пишеш, че имаш едни пари, а в действителност от дълго време си ги похарчил или дал по всички страни, за това-онова. Преди избори,, изключително от сдружения, които имат алъш-вериш с страната по публични поръчки или в основни браншове.
Кирил Петков също е за хвалба, тъй като обърна съществено внимание на Българската банка за развиване (ББР). Само имбецил не би схванал, че да изсипваш десетки и стотици милиони на такива, които така и така лапат откъдето сварят с дейното присъединяване на страната, въобще не е развиване на стопанската система! Това е основаване на мастодонти, които се утвърждават като монополи в съответните области и се обвързват от ден на ден с публичния запас, тъй като живеят от него. Стават " прекомерно огромни, с цел да банкрутират " – едно разбиране, което излезе на бял свят след международната финансова рецесия от първото десетилетие на века! Твърде огромните, с цел да банкрутират, се трансформират във воденичен камък за всеки стопански бранш и за всяка система, тъй като знаят, че в случай че банкрутират, ще повлекат със себе си още доста и надлежно стават все по-нагли в самодейностите си, тъй като са наясно, че никой не би тръгнал да ги глоби по този начин, че да ги заплаши, а санкциониращите в случай че получават и по някоя тлъста комисионна, ехее – обаян кръг вечно. Дано Петков го разчупи – концепцията да се постави таван на заемите от ББР е чудесна, над 5 милиона лв. заем да няма! На подобен принцип работи НБА – по тази причина там мъчно един клуб може да е на върха десетилетия наред, тъй като има таван на заплатите и когато го достигнеш, би трябвало да намериш метод да се ограничиш! А лакомията и алчността се лимитират единствено по този начин – с ясни граници и здрави плесници, като ги преминеш!
Лошото
За мен най-малко това е здравната политика. Новият здравен министър доктор Стойчо Кацаров има съществено добро име, само че още първото му управническо решение предложи все същото като от времето на предходното ръководство – предпоставки за безпорядък. Става въпрос за зелените коридори за имунизация против ковид и неяснотата кой какво и за какво лимитира и на кого дава преимущество. Трагикомично прозвучаха обясненията на зам.-здравния министър Александър Златанов с какво по-добри стават зелените коридори след намесата на служебното здравно министерство и най-много внушението по какъв начин лекари и медицински сестри ще провеждат чакащите за ваксина и кой по кое време ще я получи спред възрастта, съпътстващите си болести и по кое време тъкмо е пристигнал да чака, откакто авансово записаните часове внезапно станаха пожелателни, защото може всеки миг да се появи по-възрастен или с хронично заболяване –!
В този ред на мисли още нищо не се чува за действителна осведомителна акция за имунизация против ковид. При третото държавно управление на Бойко Борисов такава нямаше – имаше само бодряшки подканяния по брифинги и конференции, както и по утринни и вечерни телевизионни блокове от пристигнали посетители. Но това не е целенасочена акция – желанието за имунизиране се обуславяше от натиска на вируса, когато той беше по-силен и медиите повече отразяваха, тогава хората се сещаха, че има подобен проблем! Целенасочената акция би трябвало да извърши следната цел – да убеди хората, че би трябвало да се имунизират. А за това се употребяват разнообразни принадлежности и похвати. По създание, осведомителната акция за имунизирането е маркетинг акция. Първо, очертаваш целеви групи. Второ, откриваш какво ги стимулира – най-често това са прочувствени настройки. Трето, задействаш инструментите, с които да активираш тези настройки. Например – целевата група на бачкаторите (използвам преднамерено този диалект, страната може да пита Васил Божков и лотарийния му бизнес кои тъкмо са тези хора) доста си пада по томболи и лотарии с награди – който се имунизира, взе участие за X на брой награди всяка седмица. Или – целевата група на служителите доста ще се стимулира с спомагателни дни отпуск и вътрешноведомствена лотария за покачване в служба и стаж за някои, само че при изискване, че са имунизирани. Последното може да е проблем от законова позиция, само че това е рамка на концепция, детайлностите следва да бъдат изгладени от съответните експерти, които ще работят по акцията. Друг образец – младежите (в България може да се имунизират хора от 16 години нагоре) доста се въздействат от " инфлуенсъри " (готини хора с готини за обекта/обектите отзиви и позиции за живота, които обектът/обектите са склонни да послушат), защото към момента не са се построили напълно като ценностна система и са по-податливи на външно въздействие. Тогава дано страната проработи интензивно с избрани инфлуенсъри, които да предадат на понятен за младежите език нуждата да се имунизират – ясно е, че доктор Стойчо Кацаров или проф. Костадин Ангелов в случай че ще да векуват по малките екрани, няма да ги убедят, тъй като не приказват техния език и не могат да приложат причините, които да им повлияят.
За всяка целева група – по възраст, обучение, характерни ползи, може да бъде открит прочувствен спусък и да бъде употребен за увещание! Необходим е сръчен разбор - кои са ни групите и от какво се въздействат, добра организация - по какъв начин да им повлияем, и здрава работа, с цел да има реализация!
Въпросът обаче е дали служебният здравен министър го осъзнава това и работи ли за такава многопластова осведомителна акция. Защото лятото ще свърши до момента в който се обърнем, а коронавирусът не стопира да мутира – и наесен, в случай че нямаме задоволително ваксинално покритие, отново ще стигнем до " затваряме-отваряме ", отново ще има плач и писък по малките екрани кой банкрутира и кой е на работа 24/7 нонстоп в лечебните заведения, в цялостно снаряжение, коя кола за спешна помощ за какво не е пристигнала в точния момент – изобщо все същата позната картинка. Можем да я избегнем, само че в случай че в действителност работим за това! Д-р Кацаров дотук не го виждам да работи – проф. Ангелов най-малко се направи, че го интересува и предложения основните редактори на редица медии, в това число мен, да си кажат визията – след това не видяхме нещо от тази визия претворено в каузи, само че...
Службите
Тук искрено казано не бих желал да давам оценка, тъй като считам, че всяка власт ги употребява в своя сгода. Сега сменяме " правилните на Бойко Борисов " и кой ще пристигна – правилните на България или правилните на Румен Радев?! Само добряк би си помислил, че има политик в България (а и по света), който няма да употребява службите за своя сгода, в случай че грабне властта и има опция да го направи. Службите са безотказно оръжие за противопоставяне на противници за властта и може да не са такова единствено и само когато правосъдната система е действително самостоятелна от политическата ни класа. В България сме доста надалеч от това!
Автор: Ивайло Ачев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР