Задушница е! Ето как да приготвим вкусно жито, питка и

...
Задушница е! Ето как да приготвим вкусно жито, питка и
Коментари Харесай

Задушница е! Ето как да приготвим вкусно жито, питка и сладкиш с масълце!

Задушница е! Ето по какъв начин да приготвим вкусно жито, питка и сладкиш с масълце!

Винаги в съботния ден против Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи правят помен в памет на мъртвите, който назовават задушница.

Това е една от трите Задушници, които православните християни означават всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и Петровите пости.

Името „ Задушница “ значи ден за възпоменаване на душите на умрелите и постоянно е в събота, избрана от църквата за удостояване на починалите. На Задушница службата е заупокойна, след която се прави панихида с обща софра с подредени варено жито, самун или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.

Ето и някои предписания, които към момента не е късно да приготвите:

Варено жито

Продукти: жито – 500 г (грухана пшеница), орехи – 200 г, елементарни бисквити – 300 г, галета – 100 г, стафиди – 1 отново. (жълти), лимон – 1 бр. (кората), канела – 0.5 ч.л., ванилия – 5 бр., пудра захар – 300 г

Приготвяне: Почистете и измийте житото в няколко води, като го търкате сред дланите си при миенето.
Налейте му 3 пръста над него студена вода и посолете със щипка сол. Поставете на мощен огън, до момента в който заври, след което намалете котлона и варете на муден огън. Периодично наглеждайте и разбърквайте, в случай че водата намалее, долейте топла вода, и по този начин до подготвеност на житото.
Прехвърлете житото в гевгир, с цел да се прецеди, и под течаща вода измийте житото доста добре, оставете да се отцеди.
Върху огромна и чиста хавлия, постелете парче тензух 1:1 и разстелете отцеденото жито, завийте с друго парче тензух и оставете по този начин за една нощ на хладно място.
На сутринта съберете житото от тензуха и поставете в по-голям съд (тава).
В блендер смелете орехите и бисквитите, лимонената кора настържете на ситно ренде.
Посипете житото с тях и още с ванилиите, стафидите, канелата и галетата. Разбърквате доста добре, до момента в който се овалят зърната и се отделят едно от друго.
Преместете житото в стремежи от вас съд и поръсете с пудра захар през решето или по-голяма цедилка.

Питка

Продукти: прясно мляко – 250 мл, квас – 20 г, сол – 1 с.л. равна, захар – 1 с.л. равна, олио – 2 с.л., масло – 1 с.л. един жълтък, брашно – 600 г, плънка, сирене – 70 г, кашкавал – 70 година Сусам, макова семе – за поръсване по избор

Приготвяне: В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята и се разбърква със захарта. Оставя се на топло 40 минути да удвои размера си.
Тестото се разделя на две елементи, като първата се разделя на 8 топчета, едно за дребните листенца, а останалите се оформят на дребни питки.
Всяка се намазва с масло и в средата се слага дребни кубчета от сирене и кашкавал. Краищата се събират като вързопче и се оформя на топка.
Нареждат се в тавичка върху хартия за печене.
Останалото тесто се разделя на две елементи, първата се разделя на толкоз, колкото са топките в тавата. Всяко се разточва, намазва се с масло, навива се на рулце. С нож се вършат по два разреза от двете страни, като средата се оставя цяла.
Двете връхчета се промушват един или два пъти през разреза и се изтегля отдолу-нагоре. Всяко завършено листенце се слага върху всяка топка.
Останалото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с масло и поръсваме с маково семе. Навива се руло, срязва се през средата на две и се усуква като роза. Поставя се в средата на питката.
След 15 минути намазваме с обособения жълтък, разрушен с 2 с.л. прясно мляко, и поръсваме сусам.
Печем в загрята фурна 180 градуса за 40 минути до златисто! В памет на нашите умряли близки.

Сладкиш с масло и сушени плодове

Продукти: масло – 120 г краве, меко, пудра захар – 120 г, брашно – 130 г, яйца – 5 жълтъка, сушени плодове – 300 г, бакпулвер – 1 пакетче по избор, лимони – кора от половин лимон, 1 супена лъжица ром по избор

Приготвяне: Напръскайте сушените плодове с рома и ги оставете да престоят, до момента в който разбивате кекса. Ако има по-големи части плодчета, като да вземем за пример смокини и фурми, ги нарежете на по-дребно.
Разбийте мекото масло със захарта и един по един добавяйте жълтъците. След като се получи пухкава и хомогенна примес, прибавете пресятото брашно, бакпулвера, настърганата лимонова кора и най-после объркайте със сушените плодове.
Готовата кексова примес разпределете в подмазнена и леко набрашнена продълговата форма. Сложете кекса със сушени плодове в добре загрята фурна и незабавно намалете, с цел да се изпече в слаба. Пече се постепенно, с цел да не остане недопечен. Задължитено се пече на слаба фурна (150 градуса) без да се отваря фурната с цел да не изстива.

Печено пиле с лимони

Продукти: пиле – 1 бр. (1.500 кг), зехтин – 3 – 4 с.л., чесън – 3 скилидки, счукан, лимони – 1 бр., мащерка – 1 с.л. сушена, червен пипер – 1 к.л., черен пипер – на усет, магданоз – 1/2 връзка, черен пипер

Приготвяне: Измийте пилето и го попийте с кухненска хартия. Нарежете 1/2 лимон на резенчета и накълцайте на едро магданоза. Сложете в пилето.
Смесете всички останали съставки (+ сока на останалата половинка лимон) и натрийте хубаво пилето.
Така приготвеното пиле сложете в намазнена тава и долейте вода на дъното.

Покрийте го с хартия за печене и сложете да се пече в загрята умерена фурна. От време на време го обливайте със соса от тавата. Печенето лишава малко над 1 час. Преди да го извадите махнете хартията го запечете до приемане на златист тен.

Изчточник: Стандарт

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР