Задушница е денят, в който отдаваме почит на мъртвите. През

...
Задушница е денят, в който отдаваме почит на мъртвите. През
Коментари Харесай

Архангелова задушница – 7 ноември – една от трите най-големи в православния християнски календар

Задушница е денят, в който отдаваме респект на мъртвите.

През 2020 година Архангелова задушница е на 7 ноември – събота. Нарича се още Хрангеловото одуше и Рангелова задушница. Тя е една от трите най-големи задушници съгласно православния християнски календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден (8 ноември), защото съботата е отредена за ден на мъртвите.

Във всеки православен християнски храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за умрелите. Молим се за душата на мъртвите, като палим свещ в църквите на избраното за тази цел място, или на гроба на умрелите.

На задушница се посещаваме гробищните паркове. Почистват се гробовете на околните, прекадява се с тамян и се поставят цветя.

В предишното най-възрастната жена преливала гроба с алено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правят се 3 кръга около гроба.

На Архангелова задушница, както при другите задушници, се вършат трапези. Тя е наричана още Голяма задушница и е последната за годината. За това на общата софра на гробищния парк се поставят 7 различни ястия (от които и тези – любими на покойника). За да „ чуят “ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се излива (прелива – не се пие). Споменават се починалите с думите „ Бог да елементарни “. Старите хора споделят, че видим ли мушица или пеперудка да кръжи около нас на този ден, значи душата на покойника е пристигнала.

На Архангеловата задушница се вършат помени и още – разпределяне, подаване. Раздават се на близки, съседи, родственици, и всички дошли на гробните места. Може да се раздаде и на другите хора към прилежащите гробове, даже на непознати.

В раздавката за Рангелова задушница традиционно има червено вино, варено жито, питки (или хляб), агнешко, пилешко и изобщо месо, сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс и други Но всеки може да подаде, каквото иска.

Житото символизира възкресението, виното и хляба – са упоменание на Христовата жертва за нас хората.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР