Задочен сблъсък имаше днес между част от парламентарно представените партии

...
Задочен сблъсък имаше днес между част от парламентарно представените партии
Коментари Харесай

Политически сблъсък и обвинения за промените в изборните правила

Задочен конфликт имаше през днешния ден сред част от парламентарно показаните партии за измененията в изборните правила.

Междувременно президентът Румен Радев насрочи дата за съвещания за състава на ЦИК. На 5 май президентът ще се срещне с представители на парламентарно показаните партии, с цел да се запознае с препоръчаните от тях номинации.

Нов състав на комисията е очакван в признатите стремително промени в Изборния кодекс от 45-ото Народно заседание.

Разпределението на местата в ЦИК е следното: ГЕРБ ще имат 4 места, Има Такъв Народ – 3, Българска социалистическа партия – 3, Движение за права и свободи – 2, Демократична България – 2, ИСМВ – 1.

Ако няма консенсус от коя партия да е ръководителят, ще се тегли чоп.

По-рано през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекна президента, че той ще господства новата изборна комисия и нападна измененията в Изборния кодекс, признати от депутатите в четвъртък.
От президентството през днешния ден не дадоха отговор. Още преди два дни обаче президентът Румен Радев отхвърли изказванията, че ще избира членовете на ЦИК.

Коментар на изказването на Борисов направи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във " Facebook ": „ В актуалната обстановка е по-добре да има длъжностен кабинет, назначен от президента Радев, който да поеме отговорност за ръководството на страната, в сравнение с оставане на вашето държавно управление в оставка “.

Също с пост в „ Facebook “ реагира и водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов, които са вносители на главните промени в Изборния кодекс: „ Разбирам желанието на ГЕРБ да изкарат Изборния закон като нещо, което не е положително. Само че не е по този начин – всички българи в България и по света ще могат да гласоподават свободно, глупавите ограничавания за българите в чужбина към този момент няма да ги има. Ще има и видеонаблюдение, с цел да може всеки да вижда какво се случва. И несъмнено, повода за днешната болежка на ГЕРБ – ЦИК ще е друга. Друга ще е – да “.

По-късно денем, на втори брифинг от ГЕРБ оповестиха, че не са знаели за консултациите при президента за ЦИК и по тази причина занапред щели да дефинират хората си за там.

Стигна се и до задочна престрелка сред ГЕРБ и „ Демократична България “. От партията на Борисов обявиха, че ще внасяме машини от Венецуела и че компанията снабдител е обвързвана с парламентарна партия. Споменаха и името на Иван Тодоров от „ Сиела норма “.

От „ Демократична България “ споделиха, че в действителност са взели 100 лева от Иван Тодоров, само че от различен – роден през 1990 година

bTV се свърза с Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на „ Сиела норма “, който разгласи, че нито той, нито брат му са дарявали пари на „ Демократична България “.

От компанията пък споделиха, че още за предходния избор страната им дължи 46 млн. лева за 9600 машини. А дали ще доставят още машини занапред ще вземат решение след оповестяването на социална поръчка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР