Заделя се безпрецедентен ресурс от 1.5 млрд. плюс заделените досега

...
Заделя се безпрецедентен ресурс от 1.5 млрд. плюс заделените досега
Коментари Харесай

Асен Василев: Заделя се безпрецедентен ресурс от над 1.5 млрд. за един отоплителен сезон за компенсация на бизнеса

Заделя се невиждан запас от 1.5 милиарда плюс заделените до момента 420 млн., или де факто 2 милиарда за един отоплителен сезон за отплата на бизнеса. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след днешното държавно съвещание.

„ Имаме доста преизпълнение на приходната част на бюджета. Тези спомагателни данъчни приходи са пренасочени от Министерски съвет към Народното събрание с предложение за решение по какъв начин да бъдат разходвани. Ако те не бъдат разходвани от Народното събрание, автоматизирано ще бъде понижен дефицитът на касова основа в края на годината. От тези 750 млн. лева, които предлагаме за Коронавирус добавката, са планувани по 60 лева на пенсионер в идващите 6 месеца. Идеята е да се резервира структурно системата, както е сега с влизане в действие на 25 декември на признатите промени, плюс тези 60 лева Коронавирус бонус до края на месец юни 2022 година “, добави още Василев.

„ За част от ограниченията за цените за сила има към този момент получена нотификация, тъй че декември месец може да бъде разплатен по съществуващата. Проблемът с цените на енергоносителите не е единствено български, това е общоевропейски проблем и се работи извънредно бързо за равнище Европейски Съюз. Очаква се помощите за декември за бизнеса да влязат в сметката за януари, тъй че да бъдат включени на 6-7 януари със сметките за декември. Немалка част от огромните енергийни потребители имаха контракти на доста по-ниска цена от съществуващата и когато цената падна, те скапаха твърдите контракти. Сега такива няма. Правителството прави всичко допустимо. Заделя се невиждан запас от 1.5 милиарда плюс заделените до момента 420 млн., де факто 2 милиарда за един отоплителен сезон за отплата на бизнеса, с цел да се подкрепят бизнесите. Надяваме се с КЕВР да можем да стартираме дейни дейности за това какво може да се направи в системата, с цел да няма такива пикове. Общият пакет е 1.3 милиарда за електроенергийната част и 200 млн. за газовата част. Цялата мярка е разчетена до 31 март “, сподели министър Василев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР