Задавали ли сте си въпроса: доколко може да бъде опасна

...
Задавали ли сте си въпроса: доколко може да бъде опасна
Коментари Харесай

Искаме по-високи пенсии, но не искаме бюджета

Задавали ли сте си въпроса: „ до каква степен може да бъде рискова функционалната неначетеност на обществото? “ И по-конкретно: „ до каква степен може да бъде рискова персонално за вас? “

Помедитирайте над тези въпроси…

Функционалната неначетеност не се свежда единствено до това индивидът Х да може/не може да си служи с компютър или да си попълня данъчната декларация, или да разпознава подправените вести.

Тя се свежда и до разбирането на някои процеси, като да вземем за пример от кое място идват парите, от които зависиш и по какъв начин да не си режеш самичък клона, като последния глупак. 

Например: 

- Искаме по-високи пенсии и заплати (демек: пенсии и пари за бизнеса, откъдето да дойдат за заплатите). Искаме!

- Добре! Ето в този момент ще ги гласуваме. Ще гласуваме бюджета, в който са заложени по-високи пенсии, повишение и на тавана, както и пари за бизнеса. Искате, получавате. 

- А-а-а! Не!

- Какво не?

- Не желаеме да приемате бюджета, това е бюджет за корумпирани олигархични кръгове!

- Кой ви го сподели това?

- Там в един уебсайт четох!

- Без бюджета не може да има по-високи пенсии и заплати… 

- Ето! Лъжци! Казахте, че ще ни дадете! А не давате!

- Даваме. Вие не желаете да се гласоподава бюджетът. 

- Защото това е бюджет за корумпирани олигархични кръгове!

(… и по този начин до безкрай…) 


И в случай че сте измежду естествените човеци, разбирате по какъв начин стоят нещата, само че все пак би трябвало да седите и да гледате по какъв начин индивидът Х с тъпоумието си ви завлича надолу и няма да я видите тая пенсия или заплата. И колкото и той да се задоволява с мисълта, че най-малко има кого да упрекна, вас по никакъв метод не ви греят малоумните му натаманени проникновения от страната на шапките от алуминиево фолио. На него си му е добре, че има кого да си ненавижда и да си рие в кочинката, само че вас това не ви топли ни минимум. 

***

До такава степен се е засилило възприятието за интелектуална безтегловност, че на всеки му хрумва да се опитва да пуска номерца и да се измъква с леки клишета. 

Николай Михайлов решил да опитва остарелия български лаф: „ Всичката Мара втасала, тà… “, единствено че го е перифразирал. Това е остарял номер за отклонение на вниманието: да кажеш, е това ли ни е най-големият проблем!—и да отклониш вниманието на другаде. 

Той е пробвал с не доста хитрото: „ Политика, стопанска система, виждате, правителство… Всичко е наобратно с краката, цялата ни страна. Обаче Цар футбол постоянно е най-интересен. Да си погледнем първо страната и тогава да приказваме за футбол “. 

Значи… първо да си оправим страната, ча-а-а-а-к след това да гледаме футбола. Добре, оставяйте бутонките, оставяйте ръкавиците и марш на къра, зад бюрото, зад кормилото на камиона, марш да учите и да оправяте страната, щом футбола го слагаме на пауза, заминавайте, като се оправи страната, ще ви се обадиме да идете отново да ритате, дотогава: ще си гледаме британското и испанското. 

Тъпотии!

И в Бразилия не са цъфнали и вързали и политически, и стопански, и обществено, само че футбол си имат, нали?

„ Всеки идва да дава максимума за този тим, пред тв приемника е доста елементарно да критикуваш ”, сподели ни назидателно Николай Михайлов, който е наследник на шефа на БФС. 

Аз не съм от тия, дето обичат да сеят рецензия наляво и надясно, единствено че… вие направихте реми с Гибралтар. И не, това не беше „ просто кратковременен спад, всички вършат неточности “, това беше ПОРЕДНОТО дъно. Направихте реми с Гибралтар!!!! И баба ми има право да ви подлага на критика, освен аз, от дивана. 

Имам възприятието, че в случай че се съберем двайсетина индивида след работа и потренираме два месеца, националите ще се окажат мощно ненужни. Със сигурност няма да сме по-зле от тях. 

Но тъй като, както споделих, се затвърди чувството, че българинът е функционално необразован, даже футболистите към този момент взеха да се пробват да се вършат на оратори и да ни хвърлят прахуляк в очите. При това… назидателно – като вуйна на пазар, която се възмущава от цената на чушките. 

***

Слави повтаря едно и също: пазаруване на депутати. 

Ето какво сподели НЕГОВ народен представител, който пръв заприказва за „ слуховете “:

„ Кирил Симеонов, член на бюджетната комисия, е депутатът, който пръв обществено призна, че се е срещнал с премиера Петков и е бил убеждаван да не се подчини на партийното решение за овакантяване на ръководството. Разговорът се е провел нощес в офис покрай БНР, изясни той.

" Имахме къса среща, на която той не ми е предложил безусловно нищо, изцяло съм прям – нито постове, нито пари или всевъзможни такива работи, просто си поговорихме и ми сподели, че в случай че мога да си премисля позицията, с цел да не хвърляме страната в безпорядък и т.н ", сподели Симеонов. (от БНР, 10 юни)

Ще повторя думите му: „ …НЕ МИ Е ПРЕДЛАГАЛ АБСОЛЮТНО НИЩО, изцяло съм прям – НИТО ПОСТОВЕ, НИТО ПАРИ или всевъзможни такива работи, просто си поговорихме и ми сподели, че в случай че мога ДА СИ ПРЕОСМИСЛЯ ПОЗИЦИЯТА, ЗА ДА НЕ ХВЪРЛЯМЕ СТРАНАТА В ХАОС… “

Но Слави си държи на неговото: „ КУПУВАНЕ на депутати “. И през днешния ден преповтаря, че са му купили депутатите с пари и постове. 

Кирил Петков не отхвърля да е приказвал с тях, даже натъртва на това, че ще продължи да го прави и ще се пробва да ги убеди да работят дружно. Не виждам казуса в това. За разлика от други, които одобряват всичко като футболен тим, който не можеш да напуснеш, без да разсърдиш публиката. Думите на един шоумен, натъкмени да звучат гръмко, са им доста по-важни от истината, да не приказваме, че и от бъдещето на страната им. Нищо, че до един са „ патриоти “. 

Защо?

Защото функционалната неначетеност е смъртоносна, по тази причина. 

Тя лишава пенсионерите от по-високи пенсии, бизнесът – от средства за заплати. И не тъй като преднамерено желаят да го вършат, просто не могат да вържат две обикновени точки една с друга. Не могат да вденат, че другар с мутрите, който е пял на ухо на Павлов, на Илиеви, на всичките мутри, каквото са му поръчвали и който е декларирал, че ще ръководи, а не става от дивана, може да ги лъже. Не. Никога! Той споделя, че е родолюбец! 

Обвиняващият в „ пазаруване “, да напомня: предходната година неведнъж наричаше кабинета, който се опитваше да сформира, „ баницата “ (като в изречението, че всеки желал от него парче от баницата). 

Та, неговото мислене ни е ясно. Ясно е и за какво си мисли, че му „ купуват “ депутатите. Едва ли знае за различен метод. 

***

И не на последно място: Коронавирус. Ето по какъв начин напълно ПРЯКО функционалната неначетеност е смъртоносна. Елементарни неща, като болест—ваксина—живот vs. болест—няма ваксина—смърт… не могат да бъдат осмислени, това са цели интелектуални планини очевидно, по-високи от Хималаите. 

И, апропо, в случай че не съм ви развалил настроението към момента, ще направя още един опит: 

Идва нова вълна на Коронавирус, заяви The Guardian. 

***

Не знам какво да ви кажа. Освен… спасявайте се. Успех! Те няма да изчезнат, няма и да се образоват, тъй като не желаят, бай Ганьо им е идол и се гордеят с изостаналостта си. Не можеш да им вземеш „ изконните полезности! “ Така че: спасявайте се. Успех! 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР