Задава се тежка зима, с драстично поскъпване на храните и

...
Задава се тежка зима, с драстично поскъпване на храните и
Коментари Харесай

Поскъпването на храни и горива: Как се справя домакинство с две деца?

Задава се тежка зима, с фрапантно повишаване на храните и горивата, предизвестява проучване на КНСБ. От синдиката предвиждат, че издръжката на живота ще продължи да пораства.

Очакванията са в края на годината парите за прехрана за тричленно домакинство да скочат с 4-5%. Това значи, че всеки от двамата възрастни в това домакинство би трябвало да получава трудово заплащане не по-малко от 1 300 - 1 350 лева

След повече от 20 години в Лондон, Мария и фамилията й се връщат в Бургас с двете си деца възпитаници. За една година, в която Мария се пробва да развие фризьорския си салон, а мъжът й да си откри непрекъсната работа, спестяванията им се стопяват.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Надявам се да оцелеем! Голяма помощ ни е и селото, което имаме - моята свекърва е там и тя ни оказва помощ със зеленчуци, яйца. Засега се оправяме, скъпо е, всичко се е вдигнало - един самун в случай че погледнеш през вчерашния ден беше 1,10 лева, в този момент е 1,30 “, споделя Мария.

В една от пекарните в София да вземем за пример се чака цената на хляба да се усили с към 15% до края на годината.

Производителите изясняват скока освен с по-скъпия ток, само че и с по-скъпите яйца и брашно. „ Много евентуално е в този момент да се вдигнат цените на някои от продуктите “, счита Виктор Иванов.

„ Основната причина това е покачването на цената на природния газ, на горивата, на интернационалните тържища. Значително нарастване ще се усети изключително за София, където в случай че последната сметка предишния отоплителен сезон беше към 200 лв., то чакаме в този момент 240 лв. “, показва Виолета Иванова, заместник-директор на Институт за обществени и синдикални проучвания при КНСБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Според синдиката заплатите не могат да компенсират повишаването на живота, по тази причина оферират интензивен растеж на заплатите през идващите 5 години. За момента Мария си покрива разноските, само че споделя, че й е мъчно да икономисва с две деца.

За 15 септември Мария ще купи единствено най-необходимото, което пресмята, че ще й коства близо 200 лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР