Задава се поредно увеличение на таксите на банките. В някои

...
Задава се поредно увеличение на таксите на банките. В някои
Коментари Харесай

Кредитиране с такива темпове може да доведе до прегряване на ипотечния и кредитния пазар

Задава се следващо нарастване на таксите на банките. В някои от тях то към този момент стартира. Скачат таксите за разнообразни услуги – изтегляне и внасяне на пари през банкомат, разкриване и поддържане на сметки, заплащане на услуги по банков път, sms уведомление за придвижване по сметката ни, изтегляне на пари от каса в банка. Най-екзотична наподобява " уикенд таксата " на банка, която ще бъде въведена от 10 май – 2 лв. ще заплаща всеки, който желае да посети офис на банката в почивен или празничен ден. Това идва на фона на солидните растящи облаги в банковия бранш, като част от тях са точно от такси и комисионни. За миналата 2023 година те възлизат на повече от 1 милиарда лева

Пред БНР финансовият анализатор от платформата MoitePari.bg Иван Стойков посочи, че основният доход на банките идва от кредитирането, което сега е на рекордни равнища. Приход има и от таксите, само че те не са решаващото перо, акцентира той.

За него такса " уикенд " е екзотично звучаща. Той акцентира, че не е ясна и повода за въвеждането ѝ:

" Ако това е тактика на банката за придобиване на конкурентно преимущество, тогава този разход би трябвало да е за сметка на банката ".  

Стойков акцентира, че в към 70-80% от банките размерът на таксите за обслужване на разплащателна сметка е подобен. Той обаче счита, че няма редовно координиране на политики във връзка с таксите.

Ако твърдо се беше взел курс за по-стриктно разпределяне и утвърждение на заеми, нямаше да забележим 20-30-40 или 50% растеж на кредитирането, изрече мнението си той. Според него е неотложно да се вземе подобен по-твърд курс.

" Такива темпове на кредитиране, каквито виждаме сега, към този момент стартират да се усещат на темповете през 2008-2009 година и знаем по какъв начин завършиха нещата тогава. Макар обстановката сега да не е тъкмо 1 към 1, такова кредитиране с такива темпове може да докара до прегряване и на ипотечния, и на кредитния пазар ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР