Задава се ново поскъпване на цените на храните през есента

...
Задава се ново поскъпване на цените на храните през есента
Коментари Харесай

Асен Василев: Задава се ново поскъпване на цените на храните през есента и зимата

Задава се ново повишаване на цените на храните през есента и зимата. Това предвижда вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. По думите му, единственото решение да бъде предотвратена сходна рецесия е да бъдат взети ограничения на общоевропейско равнище. Министърът беше изслушан на бюджетна комисия през днешния ден, където разяснява също бъдещия контракт с " Газпром " и подготовката на България за влизане в еврозоната.

Докато през лятото Европа може да създаде задоволително храни и няма да има проблем, не такава ще бъде обстановката през есента, разяснява вицепремиерът, който прикани да бъдат търсени общоевропейски решения, с цел да се облекчи вносът.

Основният риск от спомагателна инфлация не идва по линия на енергоизточниците, идва по линия на храните.

Министърът изясни, че съгласно него има взаимозависимост и при прекъсването на природния газ от Русия - Газпром прекратявал доставките на страните, които купуват относително дребни количества и чийто контракти изтича скоро, както е при България.

Към момента това държавно управление по кое време ще преговоря с Газпром за нови количества газ - имайки поради държанието на Газпром и отхвърли да извършват подписан контракт, по който ние сме безусловно изрядни - единственият отговор, който мога да ви дам е - в никакъв случай. Не може, когато някой ти спре газа, макар че си плащаш и си изпълняваш контракта, ти да разчиташ че същият този човек няма да ти спре газа, когато си в сложна обстановка.

Вицепремиерът разяснява и отчета на Европейската комисия, съгласно който не сме подготвени за влизане в еврозоната.

Към фискалната политика няма забележки, единствено към инфлацията и към готовността институционално. Както загатнах няма по какъв начин да се вкара еврото без парламент, а ние имаме да променим над 100 закона.

Той изясни, че страната е способна да влезе в еврозоната до 1 януари 2024 година По думите му, от ден на ден в Европа се приказва и за нови критерии за влизане, които да дават отговор на актуалната действителност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР