Задава се нов ценови удар с природния газ. „Булгаргаз“ поиска

...
Задава се нов ценови удар с природния газ. „Булгаргаз“ поиска
Коментари Харесай

Безпрецедентно: 58% поскъпване на синьото гориво поиска „Булгаргаз“


Задава се нов ценови удар с природния газ. „ Булгаргаз “ изиска невиждано нарастване на синьото гориво от април.

Според плановете на газовото сдружение цената на природния газ би трябвало да скочи фрапантно от идващия месец. Окончателното решение на регулатора следва.
Снимка: btvnovinite.bg

Заради скъпата цена на електрическата енергия държавното управление отпуска помощи за бизнеса и през април. Колко ще бъде поддръжката и по какъв начин обаче следва да решат специалисти.

Заявката на държавното газово сдружение е за повишаване от съвсем 60 % през април по отношение на сегашната цена.

Според плановете през идващия месец синьото гориво би трябвало да коства съвсем 180 лв. за мегаватчас при 114 лв. сега.
Снимка: btvnovinite.bg

Според разбор на синдикатите от КНСБ, квалифициран за bTV, такова повишаване на газа ще докара до спомагателна инфлация сред 10 и 15 % върху към този момент поскъпналите артикули.

Искане за скок в цената на газа от съвсем 60 % до момента в никакъв случай не е било внасяно в КЕВР без значение по какви формули се е изчислявала цената на синьото гориво.
Снимка: btvnovinite.bg

Така насъбрано от декември до в този момент природният газ нараства със 75%. Ако последното искане бъде утвърдено

Първоначално повода беше сериозното търсене в студените месеци, само че от началото на войната в Украйна цените на природния газ на нидерландската борса в някои дни бележат невиждани стойности.

В текстилна фабрика в Стара Загора без машината, която работи на газ, стопира цялото произвеждане. В предприятието пресмятат, че от началото на годината работят на загуба.

„ Нашата компания доставя произведения напряко за немската войска, т.е. ние печелим търгове, работим към този момент 15 години за тях, печелим 4-годишни търгове, които са с закрепена цена и количества за доставка. Тоест ние не можем нито да променим цената, нито да променим периодите на доставка “, изяснява прокуристът Теодора Пехливанова.

И без желаното ново нарастване на цената на газа една елементарна тениска към този момент коства с 30% повече.

От КНСБ пресмятат, че новото нарастване на синьото гориво ще се трансферира с доста сериозна тежест върху стоките. Най-ощетени ще са хората с ниски приходи, по тази причина и упорстват държавното управление още от в този момент да мисли за подкрепяне. Предлагат хората с минимални заплати да не заплащат налози.

„ Най-спекулираната стока – хляба, досега повишаването е 17% и новото повишаване ще пристигна над тези 17. За олиото е 28% и това е досега, към този момент случило се, не са прогнози “, споделя Любомир Костов от КНСБ.

Хората на пазара пък упорстват страната да дефинира оптимални цени за главните артикули.

За момента страната подкрепя битовите консуматори на газ, само че не и бизнеса. Причината е че макар повишаването на газа у нас, въпреки всичко е по-евтин от газа в Европа.

Последната дума за цената на природния газ от април ще има КЕВР. Решението ще бъде оповестено на 1 април.

От комисията оповестиха, че ще създадат разбор до каква степен обосновани са плановете на „ Булгаргаз " и дали са регистрирани всички вероятни запаси за понижаване на цената.
Категорични са, че ще търсят метод да наложат оптимално положителни цени за крайните битови консуматори.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР