Задава се нов ремонт на Закона за съдебната власт -

...
Задава се нов ремонт на Закона за съдебната власт -
Коментари Харесай

Променят закона за неразбралия, че Сарафов трябва да бъде разследван ВСС

Задава се нов ремонт на Закона за правосъдната власт - трети в границите на три месеца - в тази ситуация, с цел да се задължи (отново и недвусмислено) прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да назначи прокурор по следствието на сигналите против Борислав Сарафов. Както и да се подсигурява, че към този момент направеният избор на подобен няма да бъде саботиран посредством оставената с миналата корекция " врата ".

Става въпрос за ремонти в Закон за съдебната власт, за които Клуб Z през вчерашния ден писа, и които към този момент са импортирани в деловодството на Народното събрание, видно от уеб страницата на Народно събрание. Любопитното е, че вносителите този път са единствено от парламентарната група на " Продължаваме промяната-Демократична България ".

Поправките от юли, които провокираха брожения по отношение на саботирането на прясно признатия механизъм за следствие на обвинител номер едно и заместниците му, както и президентско несъгласие (преодоляно през вчерашния ден на изключителното съвещание на Народното събрание без дебат), бяха импортирани от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Както Клуб Z писа, на 7 юли в деловодството внезапно се появи план за изменение в Закон за съдебната власт, подписан от трите обединения, който провокира брожения. По ред аргументи. Първата - тъй като механизмът за дейно следствие на основния прокурор и заместниците му бе прясно признат през юни след дълги съгласувателни процедури с Брюксел и не стана ясно какво постанова неговото изменение при започване на юли; и второ - тъй като сложи под подозрение ще проработи ли този механизъм въобще и в случай че да - по кое време.

Законът бе прокаран по " бързата писта " - признат дефинитивно единствено за две седмици.

Според новите текстове ad hoc прокурорът по следствието на Главния и заместниците му няма да се избира с Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) за инцидентно систематизиране, а с чисто нова, за която шест месеца ще се написа разпоредба и още шест месеца ще се създава. Юристите, в това число от Върховен касационен съд, реагираха, че това подкопава доверието в ЕИСС, която разпределя делата за жителите и основава неравнопоставеност - една система за жителите, друга - особено за основния прокурор.

Малка детайлност е и, че в деня на внасяне на законопроекта за промени в Закон за съдебната власт, бе определена (с ЕИСС) съдийката ad hoc прокурор по следствието на и.ф. обвинител номер едно Борислав Сарафов - Даниела Талева. И до през днешния ден прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отхвърля чисто формалното й назначение с меко казано противоречиви претекстове, с което поражда подозрения, че брани изпълняващият длъжността основен прокурор Сарафов от следствие (а съгласно правосъдното министерство това може да ни коства и Шенген тази година).

Според закона прокурорската гилдия е длъжна неотложно да назначи прокурора по следствието. Вместо това тя заседава на два пъти, не взе решението и се разпусна в лятна почивка, само че преди този момент прикани Народното събрание да си поправи текстовете - макар и в този момент юристите в Народно събрание да са безапелационни, че законът е задоволително явен, а колегията шиканира процеса. 

Напрежение провокира и вероятният празен ход от общо година за внедряване на новата система по избора - че няма гаранции, че текстовете за новата система няма да блокират направения към този момент избор на ad hoc прокурора Талева и да забавят с година (шест плюс шест месеца) възможен избор на нов. 
Заместник ли е Сарафов?
Както е известно, прокурорската гилдия умува на последното си съвещание преди ваканцията си в какво качество може да бъде разследван Сарафов, защото сигналите против него датират от битността му на зам.-главен прокурор, само че пък в този момент е и.ф. основен.

Кадровиците видяха пропуск в член 30 от Закон за съдебната власт, в който се показва: " прокурорската гилдия назначава арбитър, избран по реда на член 112, алинея 6, на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да извършва функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор ". Т.е. не се загатва заместител. Решиха обаче да си затворят очите за член 411з от Наказателно-процесуален кодекс,който обобщава, че " наредбите на тази глава се ползват за закононарушения от общ темперамент, осъществени от заместител на основния прокурор ".

Така в този момент, с цел да спре Висш съдебен съвет да прави волни тълкувания на законите, от ПП-ДБ оферират в член 30 да се запише категорично и " заместител на основния прокурор ". Както и че за неуредените въпроси по отношение на прокурора по следствието на заместника би трябвало да се ползват тези за следствието на Главния.
Системата - отново нова, само че единна
С други текстове ПП-ДБ дават поръчка за " единна система за инцидентно систематизиране ", както за делата и преписките за жителите, по този начин и във връзка с избора на ad hoc прокурорите. И въпреки всичко, тя ще е нова, като е посочено, че би трябвало да се създаде в границите на шест месеца, като до тогава работят сегашните системи.

" Към момента съществуват три паралелни системи за инцидентно систематизиране - една, част от ЕИСС, употребена от елементарните съдилища, втора, част от ЕДИС, употребена в общите съдилища и ЦСРБ, употребена вв оистаналите административни съдилища, като първата е надградена за слуичаите по член 112, ал.6 (т.е. за избора на ad hoc прокурора за Главния). Тези системи не постоянно са обособени, независими осведомителни системи. Със законопроекта се предлага въвеждане на единна система за инцидентно систематизиране, отговаряща на високи стандарти, подлежаща на регулярен одит и употребена за всички цели по Закона за правосъдната власт, в това число инцидентният избор по член 112, ал.6 ", четем в претекстовете.

А с цел да няма към този момент " врата " за тълкувания дали изборът на Талева не би трябвало да бъде занулен и изработен нов поради измененията в закона, вносителите са записали и следния текст:

" Извършените дейности до този миг резервират своето деяние ".

Проектът обаче може да бъде прегледан чак през септември - откакто завърши лятната почивка на депутатите. Остава да забележим дали ще тръгне по бързата писта като предшественика си, като се има поради, че този път ГЕРБ и Движение за права и свободи не са измежду вносителите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР