Задава се любопитно съдебно дело - Отровното трио срещу Цвета

...
Задава се любопитно съдебно дело - Отровното трио срещу Цвета
Коментари Харесай

На живо от мутро олигархата

Задава се любопитно правосъдно дело - " Отровното трио " против Цвета Караянчева - поради думите й, че протестиращите от задграничния олигархат, в частност Васил Божков. Делото наподобява предрешено, защото ще е доста мъчно Караянчева да потвърди нещо сходно. Но и да не е, друго е значимото. 
Велислав Минеков зададе забавни въпроси: какво ли би останало в случай че получим противоположната отчетност, да вземем за пример отчетност за тъмни покупко-продажби, съмнения за корупция, подкупване на висши държавни служители и от нас да прибавим - прословутото шкафче с евро. Нима всички олигарси, които бяха основани в последните 30 години, пораждат от единствено себе си и по олигархичен гений, а не от гения на властта да се слива с тях и процъфтява в общия политико-икономически бизнес, който има толкоз общо с същинския бизнес, колкото офанзивата против " Хиполенд " поради поддръжката на митингите. 
Представете си явен документ, изключително комплицирана ексел таблица. В тази таблица да попадат всевъзможни обръчи от компании, размяната на капитали сред печеленето на публични поръчки и отделянето на избран % към властта. Да се прибавят едни милиони към телевизия, едни други милиони към приемането на щадящи закони по отношение на крупния бизнес, основни концесии. А най-после да се тегли една сложна за преглъщане линия. Тази линия даже няма да е някаква цифра, доколкото след избрани брой нули съзнанието се отхвърля от калкулации. По-вероятно на нея да написа напълно простичко: преход. 
В таблицата ще има извънредно доста празни полета. Те ще бъдат полетата за наказване, полетата за присъда, полететата за правова страна и отмъщение. На тях с разкривени букви ще написа самопризнанието на основния прокурор - че разделянето на управляващите е дясно екстремистка рекламация. До тези полета пък ще попада голям лист от обещания против които няма да има нито едно тикче за осъществяването им. Нещо като постоянно незавършената " Хемус ". 
Най-интересното е, че скоро ще може да приказваме за две неосъществени лустрации. Първата е ясна. Втората обаче е не по-малко належаща: изобщо да не се позволяват до властта фигури от последните тридесет години. Забрана за всевъзможни лица, свързани с прехода и претендиращи да го рестартират с нова конституция. Да го назовем по този начин: преход от социализъм към мутроолигархат. В какво живяхте от 1989-та до 20--- и някоя? А, тези години ли? Да помня, помня - беше мутроолигархат. Започна със силови групировки и продължи със силови групировки, които се трансфораха във власт и бизнес. Помните ли - стигна се до такава степен протестиращите да бъдат наречени " Мафия ". Кой ги назова по този начин? Как кой - министър председателят на страната. 
Така ставаха нещата тогава. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР