Задава ли се институционална криза в Чехия? Президентът не е

...
Задава ли се институционална криза в Чехия? Президентът не е
Коментари Харесай

Криза в Чехия: Президентът не е способен да изпълнява задълженията си

Задава ли се институционална рецесия в Чехия? Президентът не е кадърен да извършва отговорностите си - това е заключението на комисия към Горната камара на чешкия парламент. Според ръководителя на комисията, всички условия за използване на член 66 от Конституцията са изпълнени. В него е заложено краткотрайно освобождение на президента от отговорностите му.

Здравословните проблеми не разрешават на президента Милош Земан да извършва отговорностите си и би трябвало да стартира процедура, която да разреши краткотрайно изземване на пълномощията му. Това е заключението на комисия към чешкия сенат.

Комисията единомислещи реши, че всички условия за задействането на на член 66 от Конституцията на Чешката република са изпълнени. Това значи, че пълномощията на президента ще бъдат поделени сред ръководителя на Долната камара и премиера, сподели Зденек Граба, ръководител на конституционната комисия към Сената.

От Централната военна болница в Прага дефинираха дълготрайните прогнози за положението на Земан като " доста несигурни ", а вероятността да се върне на работа в идващите няколко седмици е " малко евентуална ".

Точната диагноза на президента не се оповестява, само че съгласно локални медии става дума за затруднения, свързани с черния дроб.

Член 66-ти допуска краткотрайно лишаване на пълномощия, а не за преустановяване на мандата, изясняват специалисти. Окончателното решение за активиране му би трябвало да бъде взето с болшинство на съвещание на горната и долната камара на чешкия парламент. Първото съвещание на Долната камара е планувано за 8 ноември.

Попадането на Милош Земан в болница се случва в повратен за Чехия момента - на извършените на 8-9 октомври избори, ръководещата партия АНО на премиера Андрей Бабиш, претърпя загуба. Бабиш отхвърли да сформира кабинет - даже да му бъде препоръчано от президента Земан.

По-рано през днешния ден чешката полиция съобщи, че стартира следствие за закононарушения против страната по отношение на хоспитализирането на Земан. Органите на реда ще ревизират дали някой от администрацията на президента не е фалшифицирал подписа му под указа, с който Долната камара се привиква на 8 ноември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР