Задържаният за тероризъм мароканец е бил във високите структури на

...
Задържаният за тероризъм мароканец е бил във високите структури на
Коментари Харесай

Задържаният у нас мароканец бил на високо ниво в 'Ислямска държава'

Задържаният за тероризъм мароканец е бил във високите структури на „ Ислямска страна “. Това сподели представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова в изявление за предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

„ Истината е, че още на 13 януари група от 27 непознати жители са влезнали на територията на България през избраните за това места – през така наречен зелена граница, минали са границата ни с Турция сред селата Сладун и Маточина. Патрулите са ги открили на сутринта и те са били арестувани – 6 мъже, 6 дами и останалите са деца. Изпратени са в центъра в Харманли, където е стартирана инспекция ", сподели Арнаудова. 

" Интересното в този случай е, че 26 от лицата, които са родственици, са подали незабавно заявление и са поискали да получат филантропичен статут. Само това лице, за което ще приказваме, не е подало сходно искане. То е носило в себе си пет разнообразни документа за самоличност – сирийска персонална карта, сирийски паспорт, испанска персонална карта, документ за фамилно състояние, както и сирийско удостоверение за ръководство на МПС ", сподели говорителката на Цацаров.

" В момента, в който българските служби откриват, че сирийският паспорт е разгласен за търсене от Интерпол, е изпратена фотография на лицето там. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани – бланките са истински, само че фотографията на лицето е друга от тази, която би следвало да се намира на тези документи. В рамките на това интернационално съдействие е направена и лицево-идентификационна информация и когато се открива изрично, че това лице се търси от мароканските управляващи, е била издадена заповед за задържане, която е изпратена на българската прокуратура. В рамките на този месец лицето е било настанено в център от закрит вид за настаняване на непознати жители “, сподели още Арнаудова и напомни, че предишния петък Върховната касационна прокуратура разпореди задържането му до 72 часа.

„ Според заповедта, която ние сме получили, лицето се търси за основаване на група и подготовка на търсене на терористични дейности, владение на нелегално огнестрелно оръжие в границите на учредителен план, целящ да засегне националната сигурност и публичен ред в Мароко, образуване всеобщо присъединение към терористична организация, приемане на образования, набиране на средства, както и набиране на огромни групи от хора, които да се причислят към „ Ислямска страна “. На 5 и 6 февруари тази година в съда в Ал Рияд са разпитани двама съидейници на арестуваното лице и те са удостоверили, че то е предан участник в „ Ислямска страна “, като съгласно тях е във високите ѝ структури. Съдът във вчерашния ден откри краткотрайно задържане на лицето до 90 дни и в тези рамки чакаме мароканските управляващи да изпратят същинското искане за предаване на лицето, с цел да бъде съдено за тези закононарушения, за които е оповестено за търсене “, изясни тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР