Задържаният за шпионаж служител на ГДБОП може да е получавал

...
Задържаният за шпионаж служител на ГДБОП може да е получавал
Коментари Харесай

Експерти с коментар за руските шпиони в български служби

Задържаният за шпионаж чиновник на ГДБОП може да е получавал информация за всички запитвания, които идват от партньорски служби по отношение на следствия на съветски компании. Това сподели в ефира на „ Здравей, България ” някогашният заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев. Коментарът му идва след акцията в ГДБОП и ДАНС, при която беше задържан мъж от Главната дирекция.

„ В някоя от европейските страни се води следствие за заобикаляне на глобите от съветски компании. Те пускат питане до всички страни членки: „ Знаете ли нещо за еди-кой си – човек, компания и така нататък? ". Когато получи такава информация, този човек знае, че в Нидерландия се проверява компанията " Хикс ", което за руснаците е скъпа информация ”, съобщи Гунев.

Експертът по национална сигурност Искрен Иванов съобщи, че в тази ситуация може да се приказва за огромна акция, защото става въпрос за класическа форма на шпионаж. „ Ясна е мотивацията, която стои зад дейностите на арестувания – тя е обвързвана с пари ”, съобщи Иванов.

„ Тук се засягат освен ползите на европейските служби, само че и на нашите американски сътрудници. В доста връзки това е сериозен пробив в националната сигурност ”, сподели още Иванов. Според него измежду изтеклата информация има и такава за технологиите, които употребява секторът за сигурност.

Журналистът Асен Генов съобщи, че не изключва в шпионажа против България да има стройна система от връзки. „ За мен значимият въпрос е тази вест да не свърши с сегашния новинарски цикъл – 2-3 дни се приказва и след това се не помни ”, съобщи Генов. Той прикани да се обърне внимание на самия развой – да се знае какви са последствията и дали единствено финансовият тласък стои зад дейностите на арестувания. „ Много постоянно това е по идеологически аргументи ”, счита Генов. Според него е проблем, че други служби ни споделят да си свършим работата.

Искрен Иванов прикани да не се насочат обвинявания към службите, че не работят професионално. „ Самият факт, че те са реагирали толкоз бързо на сигнал на партньорска работа, значи, че са работили много професионално и поредно за това тази акция да бъде осъществена във допустимо най-кратки периоди ”, съобщи Иванов. И добави, че промяната в службите за сигурност е неизбежна.

Филип Гунев подчертава, че нито един от задържаните по съмнения за шпионаж досега не е наказан. „ За доста огромна част от тях няма и повдигнати обвинявания ”, добави Гунев. Той даде образец с следствия в Италия и Съединени американски щати, където има присъди от 30-40 години затвор при потвърдена виновност.

Асен Генов дефинира като основно да има бързо и дейно правораздаване. „ Това е гаранция и за сполучлива правосъдна промяна. На запад отговорните се загатват най-малко с буквите, а ние и това не вършим ”, съобщи журналистът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР