Задържаният ръководител на управляваната от Русия АЕЦ в Украйна е

...
Задържаният ръководител на управляваната от Русия АЕЦ в Украйна е
Коментари Харесай

Директорът на АЕЦ Запорожие е освободен

Задържаният началник на ръководената от Русия АЕЦ в Украйна е освободен , сподели в понеделник ръководителят на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации, оповестява СиБиЕс.

" Приветствам освобождението на Игор Мурашов , общоприет шеф на украинската Запорожка атомна електроцентрала; получих удостоверение, че Мурашов се е завърнал безвредно при фамилията си ", сподели в Twitter Рафаел Гроси, началник на Международната организация за атомна сила (МААЕ).

В събота Киев прикани за незабавното освобождение на Мурашов , като осъди " противозаконното му задържане ".

Запорожие - най-голямото нуклеарно енергийно оборудване в Европа - бе в центъра на неотдавнашното напрежение, откакто Москва и Киев се упрекнаха взаимно в удари върху и покрай централата, пораждайки страхове от атомна злополука.

Мурашов бе арестуван от " съветски патрул " в петък към 16.00 часа. локално време (8:00 ч. източно) на път от централата към град Енергодар, сподели в изказване ръководителят на украинската нуклеарна организация Енергоатом Петро Котин.
 Директорът на АЕЦ Запорожие е похитен
Директорът на АЕЦ Запорожие е похитен

Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Олексий Данилов предизвести за ескалация

Той сподели, че автомобилът на Мурашов е спрян, той е изведен от колата и " със завързани очи е откаран в незнайна посока ".

Украинското външно министерство съобщи в изказване, че " осъжда най-категорично противозаконното задържане ".

Мурашов " носи главната и изключителна отговорност за нуклеарната и радиационна сигурност " на Запорожката централа, съгласно Котин.

Атомната централа се намира в следената от Русия територия на украинската Запорожка област, която Русия в петък анексира дружно с три други територии в Украйна: Донецк, Луганск и Херсон.

Обстрелът към централата провокира апели от Киев и неговите западни съдружници за демилитаризиране на регионите към нуклеарните уреди в Украйна. Русия обаче не е посочила предпочитание да изтегли своите сили от АЕЦ в Запорожие.

Мониторингов екип от Организация на обединените нации посети Запорожие при започване на септември, а МААЕ упорства Киев и Москва да се спогодят да основат зона за сигурност към централата, за да се избегнат всевъзможни нуклеарни произшествия .

Гроси сподели през уикенда, че чака да пътува до Киев и Москва тази седмица, с цел да разиска въпроса, но  напрежението сред Русия и Украйна единствено нараства .

 Шефът на МААЕ подготвен да отиде в Москва поради АЕЦ Запорожие
Шефът на МААЕ подготвен да отиде в Москва поради АЕЦ Запорожие

Гроси продължава напъните за определяне на зона за сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР