Задържаните за трагедията с мигрантите остават в ареста. Те са

...
Задържаните за трагедията с мигрантите остават в ареста. Те са
Коментари Харесай

Задържаните за камиона-убиец на 18 мигранти остават в ареста

Задържаните за нещастието с мигрантите остават в ареста. Те са упрекнати в каналджийство и за гибелта на 18 души, съобщи бТВ.

Съдът не мисли, че е налице заплаха да се укриват. Няма данни да са правили такива опити. Четирима от обвинените са дали пояснения и са съдействали на следствието. Шофьорът на камиона ковчег Атанас Атанасов самичък се е предал. Това стана ясно от юриста му в правосъдна зала.

Той признава в показанията, че е правил няколко курса с мигранти и удостоверява, че откакто е открил, че част от мигрантите са починали е захвърлил документи и телефона си и е избягал.

Най-младият от групата е роден през 2001 година. Това е Християн Дунгаров, който е бил сателит на водача Атанасов.

По делото са разпитани голям брой потърпевши лица. Това са мигрантите. Те описват в детайли по какъв начин са били превозени, по какъв начин са стигнали и какви са били изискванията. Разказват, че са блъскали по дървените загради, с които са се прикривали тайниците. Не са съумели да се освободят, а водачите не са им помогнали.

В Софийския градски съд бяха петима от шестимата обвинени за гибелта на мигрантите. На влизане в залата те резервираха безмълвие. Шестият - Валентин Христов, беше арестуван в Гърция, като се чака екстрадицията му.

Засега е ясно, че проведената незаконна група, занимаваща се с каналджийство, съществува от малко повече от година.

През това време трафикантите са прекарвали мигранти по приблизително 2 пъти на месец. Според прокуратурата неин началник е Виктор Кузмов. За съорганизатор е апетитен някогашният граничен служител на реда Валентин Христов, който през вчерашния ден беше арестуван в Гърция.

Шофьорът на камиона с 52 мигранти е Атанас Атанасов. За съдбовния курс той е трябвало да получи по 100 евро на човек. С него е пътувал Християн Дунгаров. Другите двама задържани са Тачо Тачев и Петър Янев, посочени за помагачи. Единият от тях е изработил тайниците в камиона.

Лидерът на групата Виктор Кузмов има две присъди за каналджийство – и двете са за по 5 месеца отнемане от независимост.

Тъй като двете закононарушения са осъществени в границите на къс интервал от време, Кузмов получава едно общо наказване - 5 месеца, които той изтърпява, още до момента в който е в ареста. В началото на януари излиза на независимост.

„ Не може да се подписват съглашения с по 5 месеца отнемане от независимост за човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. Този човек, в случай че беше му наложено обикновено, съответно наказване, в случай че не беше сключвала прокуратурата съглашение с него, той нямаше да бъде на пътя и нямаше да вози тези мигранти “, разгласи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в рецензия към прокуратурата.

По думите на вътрешния министър сега българската границата се пази най-добре от 10 години насам.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР